Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2012

Naoružajte se strpljenjem i pokušajte "preživjeti": Stižu vruća jesen i paklena zima

U idućih nekoliko dana očekuju se prvi preliminarni podaci o kretanju bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu...

Neslužbeno se doznaje kako će pad BDP-a vjerojatno iznositi visokih 2 posto što će dodatno zacementirati već prisutnu ekonomsku depresiju.

Nakon mjeseci uvjeravanja javnosti kako će oporavak krenuti još krajem prve polovice ove godine, vodeći ljudi Kukuriku koalicije, Zoran Milanović i Slavko Linić ovih su dana napokon priznali kako možemo otipisati svaku ideju o rastu BDP-a prije prvog kvartala iduće godine.

Ono što najviše zabrinjava jest ponovni prelazak granice od 300.000 nezaposlenih koja je prijeđena krajem ovog radnog tjedna. Da je danas u EU, Hrvatska bi se mogla "podičiti" trećom najvišom stopom nezaposlenosti, nakon "pacijenata eurozone" Španjolske i Grčke.

Ekonomisti također najavljuju i rekordnu stopu inflacije, najvišu u posljednje četiri godine - a građani strahuju od jesenskog poskupljenja hrane, a šuška se i o poskupljenju komunalnih usluga.

Kao šlag na kraju dolazi skora nova procjena hrvatskog kreditnog rejtinga, a po svemu sudeći - ovaj put ćemo iznimno teško izbjeći rezove. U tom vrlo izvjesnom slučaju valja očekivati dolazak MMF-a, nove rezove, rezanje socijalnih prava i prva velika otpuštanja u javnom sektoru.

Sve u svemu - pred nama je vruća jesen i možda paklena zima, ekonomski, ali i politički i društveno...

Naoružajte se strpljenjem i pokušajte "preživjeti", gadne stvari su tu iza ugla...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram