Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Globalna ekonomija podrhtava: Kineska industrijska proizvodnja na najnižoj razini u posljednjih 9 mjeseci

Kineska industrijska proizvodnja spustila se u kolovozu na najnižu razinu u devet mjeseci jer poduzeća pritišću slabosti u svjetskom gospodarstvu, izvijestila je u četvrtak u najnovijem izvješću britanska banka HSBC...

Preliminarni indeks menadžera nabave za kineski industrijski sektor, pomno praćeni pokazatelj koji izrađuje taj britanski bankovni div, spustio se u ovom mjesecu na 47,8 bodova, što je njegova najniža razina od studenog prošle godine, izvijestio je HSBC. U srpnju iznosio je 49,3 boda.

Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast.

Preliminarna vrijednost indeksa za kolovoz pokazuje da kineske proizvođače i dalje muči pad inozemne potražnje povezan sa slabljenjem svjetskog gospodarstva, zaključuje HSBC-ov ekonomist Qu Hongbin, prenosi HRT.

"Pad narudžbi spustio je preliminarni indeks za kolovoz na najnižu razinu u devet mjeseci, navodeći na zaključak da se kineski proizvođači i dalje suočavaju sa snažnim nepovoljnim trendovima u svjetskom gospodarstvu", kazao je Qu u priopćenju.

Nove izvozne narudžbe zabilježile su najveći pad od ožujka 2009., izvijestio je HSBC, ne navodeći konkretnu brojku.

"Kako bi ostvario deklarirani cilj i stabilizirao rast i tržište rada, Peking mora u narednim mjesecima izrazitije ublažiti monetarnu politiku i time potaknuti ulaganja u infrastrukturu", dodao je ekonomist HSBC-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram