Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2012

Samo 14 posto građana misli da ćemo u narednih godinu dana izaći iz krize

U ovo vrijeme godišnjih odmora preko četiri petine naših građana (84%) i dalje je zabrinuto zbog  krize za koju smatraju da će kod nas trajati još najmanje tri godine ili čak više od toga. Najviše ih pogađa ekonomska / gospodarska nestabilnost (oko dvije trećine) te stopa nezaposlenosti (gotovo polovinu), pokazalo je posljednje istraživanje iz GfK...

Približno samo 14% građana smatra da ćemo u narednih godinu dana izaći iz krize, 19% ocjenjuje da iz krize izlazimo unutar tri godine ali 65% ih navodi da će se kriza kod nas nastaviti i nakon tri godine. Takvih velikih pesimista je najviše (71%) u Slavoniji te Lici / Kordunu / Banovini a najmanje u Zagrebu i okolici (48%).

Dok u oko 18% kućanstava ispitanici navode da ne osjećaju posljedice krize kod ostalih se posljedice najviše odnose na smanjene troškove za sve oblike razonode / zabave (56%), zatim odmah dolazi odjeća i obuća (55%), niži troškovi prehrane i/ili osobne higijene (kod 31%). Oko 28% kućanstava ocjenjuje da ima negativne posljedice zbog smanjenja plaće ili kašnjenja isplate plaća kod nekog od ukućana. Otkaz na poslu (barem jednog člana kućanstva) ozbiljno pogađa gotovo 10% kućanstava. U 4% kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite.

Sada se gotovo 50% građana  boji da će dalje rasti mogućnost gubitka posla ili će se još teže naći  posao, odnosno,  80%  građana se slaže s tvrdnjom da će nezaposlenost i dalje rasti.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 20% građana, suprotno -  izrazito nezadovoljnih je čak 56%. Stoga ne čudi da će se  njih  69% manje zaduživati u slijedećih godinu dana (manje uzimati kredite, koristiti dozvoljeni minus po tekućem računu, koristiti kreditne kartice), stoji u rezultatima istraživanja iz GfK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram