Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2012

Paklena jesen: Gotovo sigurno gubimo kreditni rejting i tonemo dublje u krizu...

Što je bliža jesen, sve je više procjena kreditnih agencija o tome kako se Hrvatska bori s krizom...

Ekonomisti smatraju kako smo na korak do gubitka kreditnog rejtinga i sve bliži grčkom sindromu, dok vladajući tvrde da su državne financije stabilne.

Padne li joj kreditni rejting, Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om, jasan je bio ministar financija Slavko Linić u intervjuu za britanski Bloomberg. A glavni neuspjeh Vlade je nepokretanje javnih investicija.

No, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić smatra kako javne investicije nisu rješenje za Hrvatsku, one su trebale u ovom teškom kriznom vremenu biti pomoć za očuvanje radnih mjesta.

Linić pritom tvrdi kako se ne boji pada kreditnog rejting s obzirom na to da je Vlada stabilna, u čemu ga podupire i Grčić.

Vlada pod svaku cijenu želi zadržati rejting stabilnim, što se vidi i po grozničavom utjerivanju poreza i fiskalnim uštedama jer, u suprotnom, Hrvatsku čeka sudbina Grčke koja se više ne može zaduživati, upozorava HRT.

Pad BDP-a koji stručnjaci sada procjenjuju na gotovo dva posto i uz fiskalni deficit koji bi ove godine mogao iznositi oko 15 milijardi kuna, više je nego dovoljan okidač za agencije da smanje kreditni rejting.

A niži rejting znači rast kamatnih stopa, daljnje smanjivanje investcija, te daljnje povećanje nezaposlenosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram