Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2012

Vlada želi povećati iznos minimalne neto plaće na 2.426 kuna?

 Iznos minimalne plaće na razini države ubuduće bi se trebao znati uoči donošenja proračuna za iduću godinu i mijenjao bi se svake godine, piše Novi list...

Vlada, sindikati i poslodavci već neko vrijeme razgovaraju o novom modelu izračuna minimalne plaće u kojem vjerojatno ne bi bilo nikakvih iznimki. Drugim riječima, ne bi bilo sniženog minimalca za radno-intezivne grane poput tekstila ili drvne industrije. Njih bi se nastojalo zaštiti na neki drugi način, o čemu u vladi tek trebaju razgovarati.

Sadašnji izračuni, prema formuli o kojoj se razgovara, pokazuju kako bi iznos minimalne plaće u idućoj godini trebao biti na razini 3.080 kuna što je 266 kuna više od trenutnog iznosa bruto minimalca. Na ruke bi radnik, pod pretpostavkom da plaća najviši prirez, u tom slučaju primio 2.426,62 kune, što je dvjestotinjak kuna više nego sada.

Hrvatska će, po svemu sudeći, usvojiti metodologiju Međunarodne organizacije rada (MOR) za izračun minimalne plaće pri čemu se u obzir uzima pragu rizika od siromaštva i ekvivalent odraslih osoba u obitelji koji se dijele s faktorom zaposlenosti. Prag rizika siromaštva, pritom, trebao bi se trebao odnositi na samca. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, on za samca za 2010. godinu, iznosi 2,1 tisuću kuna mjesečno. S obzirom na formulu MOR-a minimalac bi iznosio 3.080 kuna što je na razini udjela od 40 posto u prosječnoj plaće u zemlji.

No, još uvijek dogovor nije finaliziran kada je riječ o udjelu minimalca u prosječnoj plaći, piše Novi list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram