Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

Do kraja godine Zagreb bogatiji za 97.000 četvornih metara novog uredskog prostora

Zagrebačko tržište uredskih prostora u prvom je dijelu 2012. obilježio dobar trend. Naime, prema podacima hrvatske podružnice tvrtke za poslovanje s nekretninama i upravljanje investicijama Jones Lang LaSalle, novih je zakupa bilo u cijelom gradu, a u prvom tromjesečju u zakup uzeto otprilike 11.000 četvornih metara. To je neznatno niže od razine zakupljenog prostora za cijelu 2010. godinu koja je iznosila 12.500 četvornih metara...

Kako se pojašnjava u izvješću Jones Lang LaSalle, značajan dio ovih transakcija, otprilike 70 posto, predstavljaju ugovori o predzakupu u Sky Office poslovnom tornju gdje je u tijeku uređenje interijera, a čiji se konačni dovršetak očekuje tijekom ljeta.

Ostale transakcije uključuju zakup prostora u poslovnoj zgradi Eurocentar gdje je uzet u zakup i posljednji prazan prostor te je sada zakupljenost prostora stopostotna.

U prvom je tromjesečju, podsjećaju, dovršena i poslovna zgrada Green Gold koja je ukupnu površinu uredskog prostora povećala za novih 23.000 četvornih metara te sada ukupna ponuda uredskih prostora u Zagrebu iznosi 1.108.082 četvornih metara, uključujući uredske prostore C klase.

Gradnja Centra Bundek i Ban Centra je u tijeku a dovršetak se očekuje u ljetnim mjesecima, odnosno u slučaju Ban Centra do kraja godine.

Uz navedene, očekuje se i dovršetak gradnje dodatnih 74.000 četvornih metara uredskog prostora do kraja 2012. što bi ove godine na tržište ukupno dodalo novih 97.000 četvornih metara uredskog prostora. To je više nego triput veća površina uredskog prostora od one dovršene između 2009. i 2011., napominju u izvješću.

Ukupna količina uredskih prostora u Zagrebu na ovaj način će porasti za više od 10 posto što za posljedicu vjerojatno može imati povećanje stope nepopunjenosti unatoč značajnom zakupu početkom godine.

"Očekujemo kako će veliki dio novih uredskih prostora biti uzet u zakup pod pretpostavkom postavljanja realnih cijena zakupa od strane zakupodavaca. Također očekujemo kako će potražnja poteći od postojećih zakupnika koji će se seliti iz uredskih prostora manje kvalitete ili pak od onih koji su u potrazi za dobrim uvjetima. Nažalost ne možemo očekivati da će potražnja biti potaknuta ulaskom novih tvrtki na hrvatsko tržište ili širenjem postojećih tvrtki", upozoravaju iz Jones Lang LaSalle.

"Kako je gradnja velikog broja uredskih zgrada dovršena u 2007. godini, uključujući Eurotower, u 2012. svjedočimo brojnim obnovama ugovora o zakupu budući da su izvorni ugovori istekli. Vrijedi spomenuti kako i Eurotower i Eurocentar održavaju svoju ugovornu zakupninu iz 2006.-2007. na prosječnoj razini od oko 16 eura po četvornom metru mjesečno. Ovo potvrđuje kako su zakupnici i dalje spremni platiti više za poslovnu zgradu A klase na dobrom položaju, naglašavajući kako je lokacija ključna za zakupnika. Međutim vidimo i značajan pritisak na sniženje cijene zakupa u širem centru grada te očekujemo nastavak ovakvog trenda u kratkom i srednjem roku", poručuju, prenosi Domosfera.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram