Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2012

EIZG: Hrvatska i dalje tone, čeka nas pad BDP-a od 1,3 posto

Nakon što je Europska banka za obnovu i razvoj jučer smanjila prognoze rasta za Hrvatsku, danas je to učinio i Ekonomski institut u Zagrebu. Smanjio je prognozu rasta hrvatskoga gospodarstva za ovu godinu s -1 na -1,3 posto...

U idućoj se godini očekuje blag oporavak uz rast BDP-a od 0,8 posto. Na pogoršanje prognoze utjecalo je jačanje negativnih trendova u domaćem gospodarstvu, ali i rastući problemi u eurozoni.

"Povećana nezaposlenost i rast cijena smanjit će kupovnu moć stanovništva, zbog čega se u ovoj godini očekuje pad osobne potrošnje za 1,6 posto, uz skroman rast od 0,6 posto sljedeće godine. Ipak, neizvjesnosti oko kretanja u eurozoni, spore strukturne prilagodbe domaćeg gospodarstva te dugotrajni problemi s njegovom međunarodnom konkurentnošću, glavni su rizici koji prijete da ostvarena kretanja budu lošija od prognoziranih. Mogao bi se pojaviti i rizik vjerodostojnosti fiskalne politike, s mogućim negativnim posljedicama za kreditni rejting, ne bude li se poštivalo fiskalno pravilo o smanjenju udjela rashoda u BDP-u za najmanje jedan postotni bod, koje određuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti", poručuju analitičari EIZG-a.

"Na strani potražnje, glavni razlog pogoršanju izgleda za ovu godinu leži u povećanom padu osobne potrošnje. Nakon poskupljenja osnovnih energenata za kućanstva (struja, plin) te povećanja stope inflacije zbog rasta stope PDV-a, realna je kupovna moć stanovništva smanjena što je, uz loše izglede na tržištu rada, dodatno umanjilo sklonost stanovništva prema potrošnji. Budući da za sada nema pozitivnih signala koji bi potaknuli optimizam kod potrošača, prognozira se pad osobne potrošnje za 1,6 posto u 2012. godini", stoji u izvješću EIZG.

U idućoj godini analitičari Ekonomskog instituta očekuju blag oporavak gospodarstva, uz rast BDP-a od 0,8 posto: "To je rezultat očekivanih povoljnijih međunarodnih okolnosti, prevladavanja prvog šoka konsolidacije javnih financija, pozitivnih učinaka članstva u EU-u te intenzivnije realizacije Vladinih investicijskih planova. Tako se u idućoj godini očekuje ukupan rast investicija od 3,7 posto. Osobna bi potrošnja mogla zabilježiti skroman rast od 0,6 posto zbog povoljnije gospodarske i potrošačke klime. U takvoj bi situaciji u idućoj godini moglo doći i do popravljanja stanja na tržištu rada i blagog smanjivanja prosječne stope nezaposlenosti."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram