Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2012

Bolje nego lani: Kroz hrvatske zračne luke u svibnju prošlo 560.000 putnika

Tijekom svibnja sve hrvatske zračne luke, izuzev Osijeka, zabilježile su više putnika, a ukupno je promet putnika u zračnim lukama porastao za 5,7 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, dok je promet tereta smanjen za 18,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku...

Ukupno je u hrvatskim zračnim lukama u svibnju zabilježen promet 559,5 tisuća putnika, a promet tereta iznosio je 629 tona. Najviše je putnika prošlo kroz zagrebačku zračnu luku, njih 214 tisuća, što je u odnosu na svibanj prošle porast za 0,6 posto.

Po prometu slijedi dubrovačka zračna luka sa 152 tisuće putnika ili 7,1 posto više nego u svibnju lani. Splitska zračna luka sa 123,4 tisuće putnika bilježi porast na godišnjoj razini za 11,9 posto, a zadarska sa 36,4 tisuće putnika rast za 21 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Sa 26,9 tisuća putnika u ovogodišnjem svibnju u pulskoj se zračnoj luci bilježi porast broja putnika za 7,3 posto, dok je u riječkoj zračnoj luci putnika bilo 4,3 posto više, ili njih oko 5,5 tisuća.

Najveći postotni rast broja putnika u svibnju je imala bračka zračna luka, za 35,9 posto, ali je u apsolutnim brojkama to tek 1,3 tisuće putnika. Po podacima DZS-a, u osječkoj zračnoj luci u svibnju gotovo da nije bilo putničkog prometa, a prometa u svibnju nije imala ni zračna luka Mali Lošinj.

Statistika pokazuje i da je u svibnju najviše putnika putovalo na relacijama između hrvatskih i zračnih luka Njemačke, Ujedinjene Kraljevine i Francuske. Tako je u hrvatskim zračnim lukama bilo nešto više od 140 tisuća putnika iz Njemačke ili njih 7,9 posto više, iz Ujedinjene Kraljevine njih 81,4 tisuće ili 13,8 posto više, dok je putnika iz Francuske bilo 1 posto više, ili oko 55,2 tisuće.

Statistika za prvih pet mjeseci ove godine pokazuje da je u hrvatskim zračnim lukama bilo ukupno 1,5 milijuna putnika, ili njih 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je promet tereta smanjen za 4,7 posto, na nešto više od tri tisuće tona.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram