Zatvori
Poslovni Puls
11/07/2012

Linić izgubio nadu: Iduća godina mogla bi biti teža nego ova!

"Ako se stanje nelikvidnosti ne popravi i ne krenu investicije, ako privreda ne prodiše, onda će proračunska situacija iduće godine biti vrlo teška. Mnogo teža nego ova", kazao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Globus...

"Smatram da je u Hrvatskoj već na djelu izvanredno stanje, a Vlada predloženim zakonom uvodi mjere za njegovo saniranje", kazao je to ministar financija Slavko Linić govoreći o Zakonu o financijskom poslovanju koji Vlada planira donijeti s početkom jeseni, a kojim se uređuju rokovi plaćanja te predstečajna nagodba. Linić se u intervjuu za tjednik Globus zapitao "kako nazvati postojeću situaciju nego izvanrednom ako imate permanentan gospodarski pad, ogromnu nelikvidnost, veliki broj nezaposlenih, neisplatu plaća".

Linić je ustvrdio kako je situacija u državi vrlo teška, da imamo vanjski dug od 47 milijardi eura, a da je potrošnja nerealno visoka. "Čak i kad preokrenemo trendove, možemo računati na vrlo skroman rast gospodarstva, jer je sve ispod pet posto nedovoljno. Osam godina u državi nije rješavana nijedna dubioza, ni u zdravstvu, ni u mirovinskom sustavu, socijali... Da ne govorimo o brodogradnji i ostalim strukturnim promjenama. U javnom sektoru išlo se kontra potreba: umjesto smanjivanja broja radnika, njihov se broj stalno povećavao. Rješavanje svih tih problema zahtijevat će dodatna sredstva iz proračuna. A ukupni se rashodi istodobno moraju smanjivati", kazao je Linić.

Istaknuo je i kako nam ove godine pomoć MMF-a nije potrebna, ali je pitanje što će biti sljedeće godine. "Treba li nam pomoć MMF-a znat ćemo, po prilici, za pola godine. Ako se stanje nelikvidnosti ne popravi i ne krenu investicije, ako privreda ne prodiše, onda će proračunska situacija iduće godine biti vrlo teška", kazao je, dodajući: "Mnogo teža nego ova".

Linić je, usprkos svemu, uvjeren da će Vlada uspjeti, i to "vjeruje", do kraja godine. "Očekujem rezultate u smanjenju nelikvidnosti te u povećanju investicija i zapošljavanju", rekao je.

Ministar financija kazao je kako nije ni najmanje obeshrabren, već naprotiv, ohrabren, jer "vidi da se stvari ipak pokreću". "Čak su mi i razgovori sa sindikatima veliko ohrabrenje. Bojao sam se da pregovori neće dati rezultate, da će Vlada morati donijeti odluku o jednostranom raskidanju kolektivnih ugovora. Unatoč svemu, vidim da u sindikatima ipak imamo veliko razumijevanje", zaključio je.

Foto: earth-photography.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram