Zatvori
Poslovni Puls
11/07/2012

Lovrinčević: Hrvatska je u depresiji, štednja i odricanje ne mogu pokrenuti gospodarski rast!

Vlada se pregovaranjem o smanjivanju prava iz kolektivnih ugovora očito odlučila na internu devalvaciju...

Time želi smanjiti cijenu rada i broj zaposlenih. To se u teoriji naziva racionalizacija, a sastoji se od otpuštanja viška radnika. U pitanju je neoliberalna doktrina koja bi teoretski trebala povećati konkurentnost - kaže Ivan Lovrinčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u razgovoru za Jutarnji list.

"Međutim, problem je da se samo smanjenjem nadnice i viška zaposlenih u hrvatskim uvjetima visokih kamata i cijena energenata kriza samo produbljuje. Pokušat će naći sredinu da bi zadržali socijalni mir, ali će Vlada postići samo djelomično što je naumila jer je zanemarila druge instrumente kojima se potiče konkurentnost. Oduzimanjem božićnica i ostalih dodataka samo će destimulirati ljude, a na pregovore se utrošila prevelika energija koja je mogla biti usmjerena na pronalaženje drugih instrumenata. Politika plaća uvijek je pitanje stezanje, odnosno kontrakcije, a to u uvjetima ovakve krize nije najsretnije rješenje", kaže Lovrinčević.

"Moramo biti svjesni da nismo u recesiji nego u depresiji. U svijetu nema primjera da je netko uz restriktivnu fiskalnu i ekonomsku politiku, uz otpuštanje i smanjivanje plaća izišao iz krize. Vladi treba priznati da je odlučno krenula u restrukturiranje državnih poduzeća, ali to se ne može postići samo smanjenjem plaća i zaposlenih. Trebala bi oformiti ekspertni tim za primjerice željeznice ili brodogradilita i dati mu nekoliko mjeseci prije nego iziđe s rješenjem", zaključio je Lovrinčević.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram