Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2012

Očekuje se dodatno propadanje: Hrvatska će zabilježiti pad BDP-a od 1,6 posto?

Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u ovoj godini očekuju smanjenje gospodarskih aktivnosti od 1,6%, a u 2013. rast BDP-a mogao bi iznositi 1,3%. Također očekuju da bi inflacija ove godine mogla biti 3,2%, najviše zbog poskupljenja energije, a 2013. mogla bi se smanjiti na 2,6%...

Realni BDP Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine osjetno smanjen u odnosu na kraj prošle godine, kada je također zabilježen njegov pad, pa je hrvatsko gospodarstvo, nakon kratkotrajnog i slabog oporavka sredinom prethodne godine, ponovo zakoračilo u recesiju, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

U nastavku 2012. u Hrvatskoj se očekuje postupni oporavak gospodarske aktivnosti na osnovi jačanja izvoza i investicija, no na razini cijele godine realni BDP mogao bi se smanjiti za 1,6%, najnovija je procjena HNB-a. To je nepovoljnije od ranije procjene središnje banke koja je još sredinom svibnja izlazila s projekcijom pada BDP-a od oko 1%.

Ministar financija Slavko Linić tada je još uvijek bio uvjeren u ovogodišnji rast BDP-a, unatoč prognozama HNB-a. Sada, kada su prognoze HNB-a još crnje, vidjet ćemo hoće li Linić promijeniti svoje mišljenje.

Po procjenama analitičara središnje banke, ukupni fiskalni manjak opće države u 2012. mogao bi iznositi 4,6% projiciranog BDP-a, što je za 0,7% manje nego u 2011. . U 2013. očekuju njegovo blago povećanje (na 4,% BDP-a). Upozoravaju i da će u obje godine trebati provesti dodatne reforme kao bi se zadovoljile odredbe Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Procjenjuju i da će javni dug nastaviti snažno rasti te bi na kraju 2012. mogao iznositi 51,7% BDP-a, u odnosu na 45,7% krajem 2011. Preuzimanje dugova brodogradilišta u javni dug tomu će pridonijeti s oko 2,7%-tnih bodova BDP-a, navode analitičari HNB-a koji procjenjuju da bi u 2013. javni dug mogao dosegnuti 54,6% BDP-a.

Upozoravaju i kako su se nepovoljna kretanja na tržištu rada nastavila i u prvim mjesecima ove godine te procjenjuju da bi prosječna stopa registrirane nezaposlenosti mogla tijekom 2012. dosegnuti gotovo 19%, a međunarodno usporediva anketna stopa kretati se oko 14%.

Također očekuju da bi prosječne plaće ove godine mogle blago porasti u nominalnim iznosima, ali bi se realne neto plaće, s obzirom na očekivano kretanje cijena, trebale blago smanjiti na godišnjoj razini, a slična kretanja očekuju i u 2013.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram