Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2012

PBZ: Očekujemo dodatno pogoršanje negativnih trendova u hrvatskom gospodarstvu

Sve je izglednije da drugi kvartal donosi dodatno pogoršanje negativnih trendova, nakon pada BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 1,3 posto, pa analitičari Privredne banke Zagreb, do objave prve procjene BDP-a za drugi kvartal, ostaju pri procjeni da će realni BDP u 2012. zabilježiti pad od 1,0 posto...

U najnovijim Tjednim analizama analitičari PBZ-a napominju kako je prema trenutno raspoloživim podacima sve više izgledno da drugi kvartal donosi dodatno pogoršanje negativnih trendova - industrijska proizvodnja u travnju i svibnju bilježi pad od 9,4 posto odnosno 3,8 posto (zajedno -6,5 posto), dok se trgovina na malo u travnju strmoglavila 7,3 posto.

Robni izvoz je, nakon 20-postotnog pada u travnju, u svibnju porastao 2,1 posto na godišnjoj razini, što znači da je ukupni izvoz u ta dva mjeseca smanjen oko 10 posto, a uvoz je istodobno smanjen 1,7 posto.

"Drugi kvartal tako ocrtava daljnje suzdržavanje stanovništva od potrošnje uslijed neizvjesnosti na tržištu rada te pada realnih dohodaka i teško je za očekivati da će ove godine doći do preokreta s obzirom na evidentan trend razduživanja", napominje Ivana Jović.

Dodaje kako postaje sve evidentnije i usporavanje izvoza kako uslijed negativnih gospodarskih kretanja u EU tako i uslijed niske međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Pad potražnje i općenito pad poslovnog raspoloženja negativno utječe i na investicijske planove poduzetnika, tako da je malo vjerojatno tijekom ove godine očekivati neki ozbiljniji pomak na bolje u dijelu privatnih investicija.

"Do objave prve procjene BDP-a za drugi kvartal krajem kolovoza ostajemo pri našoj procjeni da će realni BDP u 2012. zabilježiti pad od 1,0 posto", navode analitičari PBZ-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram