Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2012

George Soros ponovno apokaliptičan: Imamo dva dana da spasimo eurozonu!

Američko - mađarski George Soros upozorava da je Njemačkoj ostala dva dana pred summit u Bruxellesu da postane kreatorica svojevrsnog embrija buduće europske fiskalne unije, ako želi spasiti eurozonu...

"Ako se ne riješe neslaganja oko fiskalne politike, summit bi se mogao pretvoriti u fijasko, a to bi moglo biti fatalno, jer bi Grčka tada mogla napustiti eurozonu, pa čak i Europsku uniju, a da bi se takav šok poodnio potrebno je ojačati ostatak euro-strukture", izjavio je George Soros za Bloomberg.

Više je puta upozorio da će Njemačka kao najsnažnija članica eurozone prerasti u "carstvo" kojem će periferija eurozone "zauvijek biti potčinjena" ako se ne krene put stvaranja fiskalne unije. Općenito, zemlje dužnici i one koji ih kreditiraju sve bi se više međusobno udaljavale, a ove prve bi s vremenom izgubile bilo kakvu šansu za vraćanje konkurentnosti.

Soros strahuje da će zemlje na periferiji eurozone zapasti u vječiti ekonomski pad, s visokim kamatama na otplatu duga. A samo fiskalna potpora eurozone može ohrabriti investitore na snižavanje kamatnih stopa takvim zemljama, bez čega neće imati niti priliku provesti mjere za poticanje gospodarskog rasta.

Kao prvi korak prema stvaranju fiskalne unije Soros predlaže osnivanje fonda za pomoć otplate dugova, koji bi članicama eurozone pomogao posuđivati novac za samo djelić kamata koje sad plaćaju, i to u obliku europskih vrijednosnica za koje bi fond garantirao.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram