Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2012

Kraj godine bit će posebno izazovan za hrvatsko gospodarstvo

Konačni podaci DZS-a o BDP-u za prvo tromjesečje ove godine potvrdili su prvu procjenu pada od 1,3% u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Pogled na prethodne godine pokazuje da je BDP u promatranom tromjesečju posljednji put rastao u prvom tromjesečju 2008. godine...

Posljednja objava donosi i reviziju podataka za 2010. i 2011. godinu prema kojoj su podaci za 2010. revidirani u smjeru nešto snažnijeg pada od prethodnih rezultata (-1,4% u usporedbi s -1,2%), dok je za prošlu godinu potvrđena stopa rasta od 0% (ranijom revizijom realna godišnje stopa pada u 2009. je revidirana na -6,9 posto).

Prema sastavnicama potrošnje očekivano je najsnažniji pad zabilježen kod bruto investicija u fiksni kapital na što je upućivao pad obujma građevinskih radova i industrijske proizvodnje. Pad investicija od 2,8% godišnje predstavlja nastavak negativnog trenda već trinaesto uzastopno tromjesečje. S obzirom da su rashodi države u prvom tromjesečju smanjeni, negativan doprinos je očekivano ostvarila i državna potrošnja koja je pala za 1,5% godišnje.

U posljednjem izvješću DZS-a po prvi put se kao izdvojena kategorija pojavljuje NDPUSK - Izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima, koja se do sada objavljivala s izdacima za finalnu potrošnju države. U ovoj je kategoriji zabilježena godišnja stopa pada od 0,5%. Iako smo očekivali da bi doprinos osobne potrošnje kućanstava mogao biti blago pozitivan, on je blago negativan uz godišnju stopu pada od 0,3%. Negativni trendovi ublaženi su jedino rezultatima neto izvoza s obzirom da je izvoz roba i usluga zabilježio nešto višu stopu rasta od uvoza roba i usluga (2,4% vs 1,1%). Tako su nepovoljna kretanja u robnoj razmjeni (blagi nominalni pad robnog izvoza uz istovremeni blagi nominalni rast robnog uvoza) nadoknađena povoljnim kretanjima na računu usluga.

Prema proizvodnoj metodi, bruto dodana vrijednost (bazične cijene) je zabilježila godišnju stopu pada od 2% u prvom tromjesečju, pri čemu padom predvode Građevinarstvo i Prerađivačka industrija.

"U ovoj godini očekujemo realni pad BDP-a od 1% godišnje, s izraženijim negativnim kretanjima u prvoj polovini godine. Ipak, postoje rizici nešto snažnijeg pada, koji ne ovise samo o domaćoj potražnji, već i vanjskim čimbenicima.Prvi podaci za drugo tromjesečje upućuju na snažniji pad nego u prvom tromjesečju, a nakon (prema našim očekivanjima) pozitivnog trećeg tromjesečja (zbog utjecaja dobre turističke sezone), zadnje tromjesečje će biti posebno izazovno", poručuju RBA analitičari u svojoj analizi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram