Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2012

Kraj za ST Invest: Vrata zatvara jedan od začetnika fondovske industrije u Hrvatskoj

POVEZANE OBJAVE:

Kako bi zaštitili ulagače od daljnjeg pada vrijednosti njihovih udjela u fondovima ST Invest d.o.o, društvo je napravilo presedan na hrvatskom financijskom tržištu i dobrovoljno se odreklo dozvole za upravljanje fondovima s javnom ponudom ST Balanced, ST Cash i ST Global Equity, poručuju iz ST Investa...

Sukladno Zakonu o investicijskim fondovima, društvo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima ST Invest obavijestilo je dopisom u utorak, 12. lipnja Hanfu da prestaje s obavljanjem djelatnosti osnivanja i upravljanja investicijskim fondovima, napominje se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, društvo je posljednjih mjeseci bilo suočeno s izuzetno velikim odljevom sredstava iz investicijskih fondova (sindrom Credo banka ), zbog čega je došlo u situaciju da brzo unovčenje preostale imovine može prouzročiti velike gubitke za preostale imatelje udjela u investicijskim fondovima pa je povuklo radikalan potez: dobrovoljno se odreklo dozvole i stvorilo formalne pretpostavke za likvidaciju fondova pod upravljanjem ST Investa.

Sukladno Zakonu o investicijskim fondovima, likvidacija znači obustavu svih kupnji i otkupa udjela u investicijskim fondovima na rok od 6 mjeseci. U tom periodu rasprodaju se vrijednosni papiri i imovina iz porfelja fondova, te se nakon završenog unovčenja, novac isplaćuje imateljima udjela. Proces likvidacije i popratnu korespodenciju vodi depozitna banka, u ovom slučaju Hrvatska poštanska banka (HPB), koja taj rok može i produžiti, ukoliko se pokaže da je to u cilju zaštite ulagača, stoji priopćenju ST Investa.

Hanfa prije toga treba uvažiti njihovu odluku o dobrovljnom prestanku djelatnosti i donijeti odluku o formalnom oduzimanju ovlaštenja društvu za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima ST Invest, kako bi što prije bio pokrenut proces likvidacije i namira imatelja udjela.

Time će ST Invest kao jedno od najstarijih društava za osnivanje i upravljanje fondovima u Hrvatskoj i jedino sa sjedištem u Splitu prestati sa svojom djelatnošću koje je kao jedan od začetnika fondovske industrije u Hrvatskoj započeo prije točno 12 godina, zaključuje se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram