Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2012

STRAHUJTE: Porezna uprava od srpnja počinje testirati sustav elektroničkih ovrha

Porezna uprava u srpnju počinje s probnim e-ovrhama koje se uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima...

Na ovaj se način isključuje diskrecijsko pravo pri pokretanju ovrha, koje će se sada pokretati automatski. Dug će se blokirati po isteku mjesec dana, a primjena ovog sustava na području cijele zemlje počinje u rujnu.

To je u utorak najavila Dinka Salmić, načelnica Sektora za ovrhe u Poreznoj upravi na okruglom stolu "Vjerovnici i dužnici: Kako naplatiti potraživanja" održanom u organizaciji magazina Banka i tvrtke EOS Matrix, specijalizirane za naplatu potraživanja.

Salmić je istaknula kako e-ovrhe uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima. Objasnila je da se na ovaj način isključuje diskrecijsko pravo pri pokretanju ovrha, koje će se sada pokretati automatski. Dug će se blokirati nakon isteka mjesec dana, a primjena ovog sustava u cijeloj Hrvatskoj počinje u rujnu.

Generalni direktor Badela 1862 Srđan Oreb istaknuo je kako se Vlada morala uhvatiti u koštac s time te da je bilo potrebno uvesti red u naplatu poreza. "Zakon je usmjeren protiv onih koji otvaraju firme, ostaju dužni i onda otvaraju nove firme, što je u Hrvatskoj postalo vrlo razrađen 'sport'", objasnio je.

Ipak, Oreb upozorava da će taj zakon trebati vrlo pažljivo provoditi: ako s jedne strane Porezna uprava i banke budu povećavali presiju na gospodarstvo, a s druge je strane pad industrijske proizvodnje i potrošnje, cijeli će se sustav raspasti.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram