Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2012

Država će nuditi do 9.000 eura poticaja po otvorenom radnom mjestu!?

Daleko od očiju javnosti, Vlada Zorana Milanovića kroji novi plan za privlačenje ulaganja koji bi Hrvatsku na velika vrata trebao vratiti na ulagačku kartu Staroga kontinenta, doznaje Jutarnji...

Najkraće rečeno, akcijski plan Vlade za poticanje ulaganja počivat će na tri stupa. Prvi stup odnosi se na bolju komunikaciju među tijelima državne uprave, zbog čega bi Banski dvori uskoro trebali donijeti posebnu uredbu o procedurama. Tim bi se propisom trebao urediti način komunikacije među tijelima državne uprave kada je riječ o ulaganjima kako bi se ubrzale procedure i kako se više ne bi događalo da lijeva ruka ne zna što radi desna.

Drugi stup nove investicijske politike Banskih dvora počiva na donošenju novog Zakona o poticanju ulaganja. Zakonski je prijedlog već izrađen i upravo čeka, kako doznajemo, blagoslov Bruxellesa. Cilj je Vlade da taj zakon bude usvojen do polovice srpnja. Sukladno novom Zakonu o poticanju ulaganja, Hrvatska bi ubuduće poticala ulaganja teška barem 150.000 eura. Takvi bi ulagači plaćali porez na dobit po sniženim stopama ili ga uopće ne bi plaćali. Dosad je taj prag bio dvostruko viši i iznosio je 300.000 eura, piše Jutarnji list.

Nadalje, ulagač će ostvarivati i pravo na novčanu potporu za otvaranje novih radnih mjesta. I ta mjera, doduše, postoji u sadašnjem zakonu, ali znatno je manja od one o kojoj razmišlja Kukuriku Vlada. Naime, otvaranje novog radnog mjesta ulagačima se sada subvencionira sa 1500 do 3000 eura, ovisno o stopi nezaposlenosti u županiji u kojoj se investicija realizira. Sada bi se ta potpora trebala kretati u rasponu od 3000 do 9000 eura po novozaposlenom, pri čemu bi bolje prošao onaj koji novo radno mjesto otvori u županiji koja ima visoku nezaposlenost, od onog ulagača koji radna mjesta otvori u županijama s manjim stopama nezaposlenosti.

Uz te hitne mjere, koje Banski dvori žele provesti prije ljetne pauze, sugovornik Jutarnjeg lista iz Vladinih krugova najavljuje i skoro definiranje sektora čiji bi razvoj država dodatno poticala. Riječ je, doznajemo, o metaloprerađivačkoj industriji, s naglaskom na razvoj automobilske industrije i brodogradnje, zatim o prehrambenoj, farmaceutskoj i drvnoj industriji, te o obnovljivim izvorima energije i turizmu. No, prije kreiranja mjera za taj, treći stup nove investicijske politike, trebat će izraditi sektorske analize i mjere o kojima se razmišlja uskladiti s Bruxellesom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram