Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2012

NOVA RECESIJA: BDP u prvom kvartalu pao za 1,3 posto!

Nakon dva uzastopna kvartala s padom bruto društvenog proizvoda (BDP) Hrvatska je i tehnički ušla u novu recesiju...

Iako Državni zavod za statistiku (DZS) još uvijek nije objavio prvu procjenu o kretanju BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu, premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade kazao je kako je BDP u prvom kvartalu ostvario pad (prema procjeni DZS-a) od 1,3 posto.

"Pred nama je puno posla. Nema izgovora na ono što je bilo, učinit ćemo sve da pokrenemo investicije. To je naša odgovornost", rekao je Milanović komentirajući podatke o padu BDP-a.

"To imamo, s time radimo, ali time nismo zadovoljni! Ne možemo i nećemo tražiti izgovore na temelju onoga što je bilo. Ne možemo se prepustiti na milost i nemilost okolnostima. Možemo kritizirati javna poduzeća, ali mi smo im vlasnici i mi smo krivi. Tek je počelo i molim sve za strpljenje. Ono razumno strpljenje, jer ne mogu svi građani imati vječno strpljenja", poručio je Milanović sa sjednice Vlade.

Podsjetimo, BDP je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio godišnji pad od 04, posto.

Vlada se još uvijek nada da ćemo na godišnjoj razini ostvariti rast BDP-a...

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić vjeruje da će u drugom dijelu godine ekonomija ostvariti preokret.

"Idemo ususret turističkoj sezoni, pokrenuli smo procese i investicije koji će dati efekta. Jako je puno elementa na osnovu kojih vjerujem da će se trendovi preokrenuti. Vlada i dalje ostaje pri stavu da će ove godine zaustaviti pad BDP-a i ostvariti lagani rast", rekao je Grčić.

"Ovih 1,3 posto nastavak je negativnog vala  koji se prenio u prvo tromjesečje iz prošle godine. Loše je da tu neće stati, jer u drugom tromjesečju  nema nikakvih ozbiljnih pomaka, realnih projekata koji bi mogli povući naprijed, a u prvom je kvartalu barem potrošnja bila malo veća", rekao je Radimir Čačić i dodao kako će tek posljednji ovogodišnji kvartal pokazati da li se "nešto počelo micati naprijed".

"Likvidnost se popravlja, ali ne dovoljno i treba jako puno učiniti da  se to događa brže, a to podrazumijeva rezove, čišćenje protfelja. Očekuju nas ogromni troškovi u brodogradnji, Uopće nisam pesimist, mislim da smo se u stanju nositi s tim problemima, ali nisam zadovoljan s brzinom kojom se pojedine stvari događaju. Sporo se reorganiziraju javne tvrtke, nema projekata, a svi su prije provođenja nekog rješenje spremni stvoriti tri problema. Naš način mišljenja postao je: sve učini, da ne učiniš ništa. Ne daj Bože da kažeš da ćeš nešto učiniti jer samom tom činjenicom si već kriv", rekao je Čačić.

"Sve se to da promijeniti. Uz dobar turizam, ozbiljne investicije u energetici, vodi i željeznicama mogu do kraja godine promijeniti negativni trend", rekao je Slavko Linić komentirajući podatke o padu BDP-a u prvom kvartalu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram