Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2012

Svjetska banka otkriva toplu vodu: Hrvatska se nalazi u vrlo dubokoj recesiji

Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji, no ulazak u Europsku uniju znatno će joj povećati mogućnosti za primanje financijske potpore i privlačenje investicija, ocijenio je direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold...

U Svjetskoj banci malo su iznenađeni dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, koja je u prvom kvartalu pala za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom.

U normalnim okolnostima idući kvartal trebao bi donijeti oporavak gospodarstva. Predstavnik Svjetske banke izbjegao je izravno ocijeniti dosadašnju Vladinu gospodarsku politiku rekavši kako su Vladine namjere očito dobre jer želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnju, potaknuti rast i zapošljavanje, te pokrenuti investiranje.

Ipak, u procesima reforme i prilagodbe fiskalnog deficita događaju se i neugodne stvari - razne vrste troškova se režu, kao i neke povlastice, porezi se moraju prilagoditi potrebama i pogođeni su interesi brojnih skupina.

"Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreznom sustavu koje će porezno opterećenje s rada prebaciti na imovinu", istaknuo je predstavnik Svjetske banke Peter Harrold, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram