Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2012

Radimir Čačić: Ne može javni sektor biti 28,5 posto bolje plaćen od privatnog!

Porezna uprava više neće biti "kasica prasica" koja je služila za samoposluživanje nekim neodgovornim poslodavcima, poručio je ministar financija Slavko Linić komentirajući navodne slučajeve kašnjenja plaća zbog uredbe kojom se zabranjuje isplata plaća bez uplate doprinosa...

"Ako poslodavci i direktori kažu ljudima da nema plaća zato što plaćaju doprinose, onda ih lažu i varaju", rekao je ministar financija Slavko Linić. Podsjetio je kako je HBOR-u i bankama osigurano osam milijardi kuna za povoljne kredite, te istaknuo da porezi neće služiti za kreditiranje proizvodnje. "Ima kredita koliko hoćete, novaca koliko hoćete, i to vrlo jeftino, samo ne u Poreznoj upravi", poručio je Linić.

Tvrdnje u nekim medijima da pojedina ministarstva dosad nisu dovoljno uštedjela na izdacima za zaposlene Linić nije želio komentirati. "Niti pamtim niti smatram da je to interesantno, već je bitno hoće li Vlada uštedjeti dvije milijarde kuna, a na ministrima je da se dogovore, kazao je. Postoje zakoni i projekcija ušteda za cijelu godinu, a kako ćemo iskombinirati uštede posao je Vlade i pregovora sa sindikatima", dodao je.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je kako u prvom tromjesečju Vlada nije mogla utjecati na te uštede, jer uprave državnih poduzeća nisu bile promijenjene. "U nekim je segmentima došlo do dramatičnog skoka, naročito u policiji gdje su promovirane stotine ljudi. U tvrtkama kao što je Plinacro trećina ljudi je neposredno prije izbora, unaprijeđena," rekao je Čačić. Takva situacija će se odraziti na pregovore o božićnicama i regresima sa sindikatima, posebno u uvjetima kada je javni sektor čak 28,5% bolje plaćen od privatnog koji je i izgubio 150.000 radnih mjesta, poručio je Čačić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram