Zatvori
Jasmin Hadzic
24/05/2012

Mark Cuban: Ako mislite kupovati dionice, bolje da novac "uložite" u kockarnici!

Poduzetnik, vlasnik Dallas Mavericksa i vječiti skeptik kada su u pitanju dionice -  na svom blogu objavio je iznimno zanimljiv komentar Facebookovog izlaska na burzu...

Prvo, Mark Cuban kaže kako je debakl s Facebookovim IPO-om još jednom pokazao kako individualni ulagači nemaju što tražiti u trgovini dionicama. "Stavite svoj novac u banku ili ako Vam je do kockanja - slot mašine u Las Vegasu vraćaju 98 posto na uloženo", direktan je Cuban koji je već u nekoliko navrata žestoko kritzirao Wall Street i trgovinu dionicama tvrdeći kako je dioničko tržište u rukama "hakera".

Cuban dalje napominje kako su servisi sekundarnog tržišta (poput SecondMarket.com ili SharesPost) u potpunosti promijenili "krajobraz". Dok je ranije IPO bio jedini način da autsajderi dođu do dionica velikih privatnih kompanija, danas su ulagači od tih dionica udaljeni tek nekoliko klikova mišem. Po njemu, trgovina putem sekundarnih tržišta dovodi i do velikog razočarenja kada se dionice kompanije napokon pojave na burzi - baš kao što je to bilo u slučaju Facebooka i drugih internetskih kompanija koje su u proteklih godinu dana završile na burzi.

Kada je u pitanju Facebook - Cuban vjeruju kako se najveći izazovi kriju u sve većoj popularnosti mobilnog surfanja. On je skeptičan oko mogućnosti da će Facebook na svojim mobilnim korisnicima (koji će uskoro činiti veliku većinu ukupnog broja Facebook korisnika) zarađivati kao na "desktop" korisnicima (nedostatak oglašavanja), a brojne popularne Facebook značajke (poput igara) uopće ne funkcioniraju (jednako kvalitetno) na mobilnim platformama.

Na kraju i sam priznaje da je kupio nekoliko stotina tisuća dionica Facebooka, ali je uvjeren da budućnost oglašavanja ne leži na internetu i na mobilnim telefonima već na "starim dobrim" TV kanalima i mrežama.

Foto: Scott Beale / Laughing Squid

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram