Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2012

"Dr. Doom" Roubini: Grčka MORA izaći iz eurozone!

Dežurni ekonomski katastrofičar vratio se s novom kolumnom na ProjectSyndicate u kojoj još jednom "druka" za izlazak Grčke iz eurozone...

Nouriel Roubini već duže vrijeme zagovara izlazak Grčke iz eurozone.

"Grčka euro - tragedija došla je do kraja. Sada je jasno da će ove ili iduće godine Grčka vrlo vjerojatno defaultirati i zatim izaći iz eurozone", započinje Roubini svoj posljednji komentar. On naime smatra kako je izlazak iz eurozone i ponovno uvođenje nacionalne valute "drahme" jedini način da Grčka u ekspresno kratkom roku povrati dio izgubljene konkurentnosti i započne novi gospodarski uzlet.

Roubini priznaje kako bi izlazak Grčke iz eurozone bio veoma traumatičan za cijelu Europu, no on vjeruje kako bi se privremeni problemi mogu prevladati - baš kao u slučaju Argentine 2001. godine ili SAD-a 1933. godine kada je FED odustao od zlatnog standarda.

"Gubici za banke eurozone bili bi podnošljiviji ako bi banke bile pravilno i agresivno rekapitalizirane", piše Roubini i sugerira da europski spasonosni fondovi (EFSF/ESM) sudjeluju u dokapitalizaciji grčkog bankarskog sustava.

"Europski porezni obveznici u praksi bi preuzeli grčki financijski sustav, no to bi bila djelomična kompenzacija za sve gubitke povezane uz povratak na drahmu", piše dalje Roubini.

Napominje i kako se varaju svi koji tvrde kako bi izlazak Grčke iz eurozone i druge zemlje eurozone povukao na dno. "Druge periferne države eurozone već sada imaju probleme poput Grčke", piše Roubini i spominje Španjolsku, Italiu i Portugal.

Izdvaja slučaj Islanda i drugih tržišta u razvoju gdje se pokazalo kako su nominalna deprecijacija valute i restrukturiranje duga pravi način za povratak na prihvatljivu razinu održivosti zaduženosti i stvaranje novog gospodarskog rasta i razvoja.

"Nemojmo se zavaravati: 'uredni' izlazak Grčke iz eurozone pretpostavlja veliku ekonomsku bol. Ali bilo bi puno gore da nastavimo gledati neurednu imploziju grčke ekonomije i samog društva", zaključuje Roubini u još jednom pesimističnom komentaru.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram