Zatvori
Jasmin Hadzic
17/05/2012

Evo zašto će Grčka na kraju balade ipak ostati unutar eurozone

Odgovor na pitanje - hoće li Grčka ostati u eurozoni, zapravo je vrlo jednostavan. Hoće! Naime, izlazak Grčke iz eurozone bio bi tako skup za ostatak Europe - da je taj scenarij gotovo nezamisliv...

Reuters je jutros objavio jednu sjajnu analizu troškova povezanih s eventualnim grčkim napuštanjem europske monetarne unije. "Izlazak Grčke iz eurozone Europu bi odveo u pravno 'nepoznate vode'. Snaga tereta koju bi druge zemlje članice eurozone morale podnijeti daje moćnu pobudu da se Grčka ipak nekako zadrži u euro klubu", piše Reuters.

U slučaju izlaska iz eurozone, Grčka bi bila prisiljena defaultirati odnosno proglasiti bankrot. Zemlje članice eurozone, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) drže 200 milijardi eura vrijedan grčki dug. Ako bi Grčka proglasila bankrot - pitanje je koliko bi milijardi eura nestalo iz ove brojke "200".

Prema procjenama IESEG Škole za Menadžment iz Francuske - grčko istupanje iz eurozone samo bi francuske porezne obveznice stajalo oko 86,4 milijarde eura!

Nakon ovih brojki ne čudi što je šef ECB-a Mario Draghi jučer kazao "kako je naša (Europe) snažna želja da Grčka i dalje ostane dio eurozone".

Analitičari Societe Generalea upozorili su kako bi Grčki izlazak iz eurozone doveo do masovnog povlačenja kapitala iz španjolskih i talijanskih banaka (baš kao što se to sada radi u Grčkoj) što bi pak moglo cijeli europski (a možda i globalni) financijski sustav baciti u zonu velike opasnosti.

Sve u svemu - grčki izlazak iz eurozone zvuči kao noćna mora i vrlo je vjerojatno da će se Europa ipak odlučiti na "manje zlo" - odnosno novo pumpanje kapitala europskih poreznih obveznika u grčku rupu bez dna...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram