Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2012

Njemački socijalisti imaju utopističku ideju: Traže uspostavu jednakih plaća diljem Europske unije!

Njemački socijaldemokrati, ohrabreni pobjedom antimerkelovca u Francuskoj i svojim trijumfom na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, iznijeli su jučer šest uvjeta kancelarki Angeli Merkel, među kojima je i revolucionarna ideja uspostave Europske socijalne unije, u kojoj bi u svim zemljama članicama bile jednake plaće i uvjeti rada...

Ova revolucionarna ideja, tvrde neki stručnjaci, nije utopija, jer ako gradimo zajedničku obitelj, kažu, nije normalno da je jedan metalac plaćen 3 do 4 puta manje na stotinjak kilometara udaljenosti.

Hrvati bi u toj računici za svoj rad bili dvostruko više plaćeni. Naime, kod nas je prosječna plaća 715 eura, u Njemačkoj 1550, Nizozemskoj 1800, a u Luksemburgu čak 3800 eura. Ukupan prosjek plaća zemalja eurozone je 1412 eura.

"Ideja o istim plaćama i radnim uvjetima na razini cijele unije nije utopistička. Ako gradimo zajedničku obitelj, a to je ideja EU, nije normalno da je jedan metalac plaćen tri do četiri puta manje na samo 100 kilometara udaljenosti. Metalac u Češkoj za jedan sat zaradi šest eura, a u Njemačkoj za taj isti posao 24 eura. EU već 20 godina ide u krivom smjeru, u suprotnost od svoje prvobitne ideje jedinstva i mira. Narodi unutar EU počeli su mrziti jedni druge jer se za isti rad različito plaća unutar iste unije, a to vodi raspadu EU", kazao je ekonomist Ljubo Jurčić u razgovoru za Večernji.

No, može li jedna grčka ekonomija isto platiti svoje radnike kao neusporedivo jača njemačka?

"Produktivnost rada određena je tehnologijom i ako su radnici, primjerice, u Volkswagenu isto obučeni, imaju istu produktivnost i u Njemačkoj i u Slovačkoj, nema nikakvih razloga da budu manje plaćeni", zaključio je Jurčić.

Izvor: Večernji/HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram