Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2012

Ekonomski institut Zagreb (EIZ): Hrvatska je već ušla u novu recesiju!

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks u ožujku je zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,48 indeksnih bodova u odnosu na veljaču, što je osmo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti tog indeksa, izvijestili su danas iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u kojemu očekuju pad BDP-a u prvom tromjesečju, što će značiti i novi ulazak hrvatskog gospodarstva u recesiju...

Ta promjena vrijednosti CEIZ indeksa sugerira da je u ožujku ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na posljednje tromjesečje 2011. godine te u odnosu na početak ove godine, ističu iz EIZ-a.

Prema ranijim objavama tog instituta, CEIZ indeks je u veljači smanjen za 0,27 indeksnih bodova u odnosu na siječanj, a u siječnju je u odnosu na prosinac prošle godine zabilježio smanjenje za 0,39 indeksnih bodova.

"S obzirom da je CEIZ indeks zabilježio smanjenje vrijednosti u prva tri mjeseca ove godine, može se očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju 2012. Budući da se desezonirana vrijednost BDP-a smanjila u zadnjem tromjesečju 2011. godine, smanjenje vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju ove godine istovremeno znači i novi ulazak hrvatskoga gospodarstva u recesiju", navodi se u obavijesti Ekonomskog instituta, čiji su analitičari razvili taj mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa.

Svrha je CEIZ indeksa pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

Uporabna vrijednost CEIZ indeksa, kako navode iz EIZ-a, je višestruka. CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Taj indeks, za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Također, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, objašnjavaju iz EIZ-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram