Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Europa ne vjeruje Čačiću i Liniću: Hrvatsku čeka pad BDP-a!

Hrvatsko gospodarstvo past će u ovoj godini za 1,2 posto, a oporavak bi trebao slijediti tek u idućoj godini, uz stopu rasta od 0,8 posto, procjenjuje Europska komisija u posljednjim prognozama...

U redovitim jesenskim prognozama, objavljenim u studenome prošle godine, Komisija je očekivala rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, te njegovo ubrzanje u 2013. na 1,2 posto.

Pad aktivnosti u eurozoni, posebno u vodećim trgovačkim partnerima poput Italije i Slovenije, prelijeva se na Hrvatsku, ističe Komisija. Pokazuje se da hrvatska poduzeća nisu bila dovoljno konkurentna na međunarodnoj razini da se spriječi pad njihova udjela u izvoznim tržištima u proteklim godinama, napominju u Bruxellesu.

Hrvatski izvoz vjerojatno će i u kratkoročnoj perspektivi bilježiti slabe rezultate.

Nezaposlenost će u ovoj godini iznositi 13,4 posto, a u 2013. smanjit će se na 12,7 posto. Inflacija bi u tekućoj godini trebala iznositi 2,4 posto, te 2 posto u 2013., procjenjuje Europska komisija, a prenosi HRT.

Dug opće države trebao bi u ovoj godini iznositi 51,3 posto BDP-a, te porasti na 57,1 posto BDP-a u 2013. godini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram