Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2012

Guverner Rohatinski ne vjeruje Liniću i Čačiću: Čeka nas pad BDP-a od 1 posto!

Hrvatsko gospodarstvo ove će godine ostvariti pad od jedan posto, procjenjuje guverner HNB-a Željko Rohatinski...

"Teško je očekivati da će se gospodarska kretanja u drugom tromjesečju bitno popraviti u odnosu na prvo, u kojem je zabilježen nastavak pada industrijske proizvodnje, izvoza i smanjenja zaposlenosti. rasla je jedino inflacija", rekao je danas Željko Rohatinski na konferenciji Hrvatsko novčarsko tržište, koja se održava u Opatiji. Najavio je rast inflacije od 3,5 posto.

Ako se ostvari planirani proračun, javni dug će nam dosegnuti 56 posto BDP-a, dok će se deficit konsolidirane države sniziti sa 5,8 na 5 posto, istaknuo je guverner, prenosi HRT.

U Ministarstvu financija i dalje smatraju da ćemo ostvariti blagi rast te da će se stvoriti temelji za realan rast idućih godina. I guverner i analitičari smatraju kako bi bilo dobro da se već ove godine stvore uvjeti za gospodarski rast.

"Prognoze nisu blistave ako se promatraju s aspekta socijalnih očekivanja i s aspekta političkih obećanja. Ali one nisu ni loše ako ovu godinu iskoristimo da posložimo kockice i počnemo stvarati preduvjete da od 2013. godine ekonomija počne ponovno rasti", dodao je Rohatinski.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram