Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2012

KONAČNO: Njemački Roland Berger pokreće prvu europsku rejting agenciju!

Konzultantska kuća Roland Berger objavila je da je na pragu osnivanja europske agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga koja će konkurirati trima vodećim rejting agencijama iz Sjedinjenih Država (S&P, Moody's, Fitch)...

Europske banke i osiguravajuće kompanije obećale su dovoljno novca za pokretanje projekta, dodali su.

Idući korak je osnivanje neprofitne zaklade za vođenje agencije te operativne kompanije. One će biti neovisne i djelovat će bez novca poreznih obveznika. Roland Berger je objavio da će europsku rejting agenciju voditi Markus Krall, jedan od partnera u toj konzultantskoj kući. Agencija bi s radom trebala početi iduće godine.

Glasnogovornica Roland Bergera kazala je da je Krall dobio obećanja o ulaganju više od 130 milijuna eura u taj projekt. Prikupi li se 150 do 200 milijuna eura, agencija će moći početi s radom. Preostali novac bit će prikupljen kasnije. Krall je ranije rekao da je za pokretanje agencije potrebno najmanje 300 milijuna eura.

Europski političari nadaju se da će neovisna europska rejting agencija ograničiti utjecaj triju američkih bonitetnih agencija, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koje su imale veliku ulogu u financijskoj krizi svojim dvojbenim ocjenama kreditnog rejtinga, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram