Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2012

Možemo predahnuti: Slavko Linić kaže da više neće biti poskupljenja

U razgovoru za Novi list, ministar financija Slavko Linić je kazao kako se građani mogu "opustiti" jer nakon aktualnog poskupljenja struje i plina jedno vrijeme neće biti "teških odluka"...

"Udar na potrošnju je značajan i težak. Ove cijene energenata će dugo ostati, skoro cijeli mandat ove Vlade. Kad govorimo o tom udaru na standard građana, nitko više ne može reći da u Hrvatskoj imamo velike plaće. Na nama je da pokušamo skinuti još jedan dio doprinosa za zdravstvo, da bi bruto plaća bila prihvatljivija i možemo reći da smo konkurentni. Gospodarstvu je stvoreno niz mogućnosti. Do jučer smo imali kamate za gospodarstvo od devet ili deset posto, a sada, zahvaljujući i politici HNB-a, gospodarstvo će dobiti dodatnih sedam-osam milijardi kuna. Od toga 50 posto ide preko HBOR-a uz kamatu od 1,8 posto kamata, banke će ponuditi kamate od četiri ili pet posto, pa će prosječne kamate biti oko tri posto", rekao je Slavko Linić i dodao kako su danas puno teža vremena u odnosu na ona kada je hrvatsku vladu vodio Ivica Račan.

"Građani (tada) nisu bili toliko zaduženi, građani su prezaduženi da privatnim kreditima nešto stvaraju. Danas smo svi prezaduženi", rekao je.

Jedino rješenje za dobar standard svakog hrvatskog kućanstva jesu plaća i radno mjesto. Jedini način je osigurati radna mjesta građanima Hrvatske i takvu proizvodnost u gospodarstvu da zaposleni imaju veću plaću. Kriza, manjak radnih mjesta i neuspješno gospodarstvo ne mogu se rješavati socijalnom politikom, to mora jednom dovesti do kraha, napominje Linić.

Kada je u pitanju osjetljiva tema brodogradnje, Linić ističe kako zamjera medijima koji građanima nisu objasnili da su brodogradnju otpisali Ivo Sanader i Jadranka Kosor. On kaže kako je tadašnja vlada 2008. godine "potpisala da brodogradnja mora smanjiti proizvodnju".

Na pitanje o mogućim socijalnim nemirima radi sve težeg stanja u državi – Linić kaže kako neće biti razloga za nemire ako Vlada uspije u sljedećim mjesecima podići proizvodnju.

"U Hrvatskoj imamo ogroman broj građana koji su zreli i znaju da ne mogu živjeti, a da na zarade svoju plaću. Danas su svjesniji da ne možemo živjeti bez rada", zaključuje Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram