Zatvori
Jasmin Hadzic
14/02/2012

Ljudi nisu statistika: Evo zašto paljenje automobila i uništavanje trgovina u Ateni nije samo puki vandalizam

Početak tjedna obilježile su fotografije nasilja s ulica Atene...

Tisuće razočaranih prosvjednika, a uglavnom je riječ o studentima i nezaposlenima, svoj su bijes iskaljivali na automobilima, lokalnim trgovinama (između ostalog - zapaljen je američki Starbucks), a jednu nesretnu njemačku zastavu prosvjednici su zapalili zajedno s onom Hitlerovog nacističkog režima poručivši Nijemcima - "svi ste vi isti".

Zapadni mediji, pa tako i naši, u komentaru velikih uličnih prosvjeda u Ateni uglavnom su pisali o "divljim Grcima", "lijenim studentima" i uvijek se iznova izvlačio onaj argument o famoznoj 13. i 14. plaći u kojima uživaju djelatnici u grčkom javnom sektoru i koje niti posljednjim mjerama štednje nisu dotaknute.

Ima samo jedan problem - zaposlenici s 13. i 14. plaćom nisu bili ti koji su marširali ulicama Atene..

Novinar New York Timesa Russell Shorto napisao je sjajan članak o nemirima u Grčkoj s fokusom na ljudsku tragediju grčkog ekonomskog brodoloma.

"Od 2009. godine četvrtina grčkih tvrtki bankrotirala je, a polovica aktivnih poslodavaca danas ima velikih problema s isplatom plaća. Broj samoubojstava u prvoj polovici 2011. godine porastao je za 40 posto. Gotovo polovica mladih do 25 godina danas ne može pronaći posao", piše NYT-ov Shorto.

Grčka vlada sponzorira tečaj o emigraciji u Australiju. Na tečaj se 2010. godine prijavilo samo 24 polaznika, prošle godine broj prijavljenih skočio je na 12 tisuća!

Teško je opravdati vandalizam i divljaštvo, paljenje svog (grčkog) vlasništva i mahanje nacističkim zastavama.

Ipak, budućnost za mlade Grke danas je apokaliptična i crna, pa u jednom dijelu možemo i moramo shvatiti njihove reakcije...

Teško pronalaze posao, Europa poručuje da su lijeni i nesposobni, zatvaraju se nekoć moćne kompanije i tvrtke, propadaju banke, a internet, novine i TV neprestano bombardiraju vijestima o novim otkazima, prijetnjama iz EU-a i smanjenju socijalnih prava.

Stoga, kada čitate o neredima na ulicama Atene, sjetite se podatka da svaki drugi mladi Grk danas ne može pronaći posao. Kod nas postotak nezaposlenosti mladih do 24. godine iznosi samo 19 posto.

Budimo oprezni oko ove teme, jer ako krene val otpuštanja, fotografije s ulica Atene uskoro bi se mogle ponoviti u Zagrebu, Splitu ili Osijeku.

Kada je želudac prazan, diplomacija postaje nepotreban alat.

A onda više nećemo imati luksuz da iz nasloljača tek površno bacimo pogled na TV u kutku sobe na kojem voditelj u sivom odijelu nešto mumlja o zapaljenim kontejnerima smeća u Ateni...

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram