Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2011

Slučaj ROHATINSKI: Ovo je prevršilo svaku mjeru, guverner HNB-a mora podnijeti ostavku

Željko Rohatinski se preko noći od najomiljenijeg domaćeg političara - stručnjaka pretvorio u sumnjivog Todorićevog igrača...

A sve je krenulo nakon što je u javnost izašla priča o Agrokorovoj akviziciji tvrtke koja se nalazi u vlasništvu supruge guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. Rohatinski trenutno i živi u kući koja je jedno vrijeme bila u vlasništvu tvrtke njegove supruge, pa su mnogi pogrešno zaključili kako je Ivica Todorić postao vlasnik kuće u kojoj živi najmoćniji hrvatski bankar.

"Moja tvrtka je 2004.godine kupila je kuću. Ne znam zašto je ta kuća sad kamen spoticanja, ona je u posjedu Romaha već sedam godina. Mislim da je sve uredno navedeno u njegovoj imovinskoj kartici i on je tu i naveo da ja imam tvrtku Romah. Nikad to nije tajio. Koliko znam, prema zakonu se podaci ažuriraju jednom godišnje i on se spremao to učiniti na kraju ove godine. A promjena je da sam tvrtku prodala Agrokoru i pritom kao fizička osoba otkupila kuću", objasnila je Marija Rohatinski za Poslovni Dnevnik.

Neki Rohatinskom zamjeraju bliskost sa Todorićem i sumnjiče ga da kao guverner neke poteze vuče u korist svog bivšeg poslodavca. Tako je bilo i kad je u ožujku ove godine HNB otpustio 6,3 milijarde kuna, a to se poklopilo sa Agrokorovim pokušajem preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator...

A da je voda zaista došla "do grla" pokazuje i istup HDZ-ovog ekonomskog stratega Gorana Marića koji je Rohatinskom poručio da podnese ostavku.

"Guverner Rohatinski našao se u vrlo nezgodnoj situaciji. Većina ljudi u takvoj situaciji bi sama dala ostavku", kazao je Marić za Index.

"Cjelokupna kreditno-monetarna aktivnost HNB-a već godinama se svodi na ograničeno upravljanje tečajem kune u odnosu na samo jednu valutu s tečajne liste HNB-a, a to je odnos kune prema euru. I samo deklarativno, na papiru, održavanje stabilnosti cijena budući da u RH još nismo doživjeli prizor da vidimo koji to operativni mehanizam u okviru svojih zakonskih ovlasti i odgovornosti HNB može upotrijebiti da zaustavi rast cijene bilo koje robe ili usluge. To je čista fikcija i dogma koju ne podupire niti jedna činjenica iz hrvatske gospodarske prakse. Iako u konkretnom gospodarskom životu stabilnost domaće valute i stabilnost cijena mogu biti samo sredstvo, tj. uvjet gospodarskog rasta i razvoja, u praksi HNB-a glede vođenja kreditno-monetarne politike, takozvani stabilni tečaj kune u odnosu na samo jednu valutu i takozvane stabilne cijene manifestiraju se ne kao sredstvo već isključivo kao cilj. Prošlost kreditno-monetarne politike HNB-a uzela je dosta od hrvatske budućnosti", komentirao je Marić i dodao kako je "HNB je u službi poticanja uvoza, suzbijanja domaće proizvodnje, zaštite velikih kompanija i uvozno orijentiranih poduzetnika, te zaštite bankarskog kartela".

Sigurni smo da guvernerov odgovor nećemo morati dugo čekati...

Foto:webcafe.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram