Zatvori
Fortnite
Foto: Epic Games
PoslovniPuls
15/05/2024

Nizozemci kaznili kompaniju koja stoji iza "Fortnite"-a zbog iskorištavanja djece

Nizozemska uprava za zaštitu potrošača i tržišta (ACM) kaznila je Epic Games s 1.125.000 eura zbog korištenja "nepoštenih komercijalnih praksi" usmjerenih prema djeci u igri "Fortnite".

Istraga ACM-a utvrdila je kako je američka kompanija "iskorištavala ranjivosti" djece kroz dizajnerske odabire u svojoj trgovini predmeta.

To je uključivalo korištenje zahtjevnih fraza poput "uzmi odmah" ili "kupi sada" u određenim oglasima, što je ACM opisao kao "ilegalnu agresivnu komercijalnu praksu." Epic je za ovu povredu kažnjen s 562.500 eura.

Istraga je također otkrila kako su se u nekim oglasima koristili timeri za predmete koji su i dalje bili dostupni u trgovini čak i nakon isteka odbrojavanja. ACM je to ocijenio kao način iskorištavanja dječjeg straha od propuštanja sugeriranjem oskudice predmeta koji su inače i dalje dostupni za kupnju. Epic je za ovu povredu kažnjen s dodatnih 562.500 eura.

"Trgovci moraju uzeti u obzir činjenicu da su djeca osjetljivija na određene komercijalne prakse nego odrasli potrošači," rekao je ACM. "Epic je zapravo iskoristio ove vrste ranjivosti. Kao takav, nije poštivao potrebnu pažnju koju se razumno može očekivati od trgovaca u postupanju s djecom."

ACM je dao Epicu rok do 10. lipnja 2024. da riješi ove povrede.

Epic je već započeo s uklanjanjem odbrojavajućih timera u Fortnite-u, dodao je vrijeme kada će se trgovina osvježiti, te datum pored predmeta koji obavještava igrače kada će predmet biti uklonjen iz trgovine.

Počevši od 24. svibnja 2024., igrači mlađi od 18 godina u Nizozemskoj vidjet će samo predmete u trgovini koji su dostupni 48 sati ili više.

"Tvrtke koje nude proizvode djeci moraju znati da su upravo djeca posebno osjetljiva na određene poticaje," rekla je članica uprave ACM-a Cateautje Hijmans van den Bergh. "U Fortniteu su djeca bila pod pritiskom da izvrše kupovinu. Oom odlukom šaljemo jasnu poruku: djeca moraju moći igrati online igre bez pritiska. Ove prakse od strane Epica urušavaju povjerenje u digitalnu ekonomiju."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram