Zatvori
OpenAI
Foto: Mariia Shalabaieva / Unsplash
PoslovniPuls
15/05/2024

Novi potres u OpenAI-u: Glavni znanstvenik i suosnivač napustio vodeću AI kompaniju

Ilya Sutskever, glavni znanstvenik i suosnivač OpenAI-a, napušta ovu tvrtku za razvoj umjetne inteligencije, što završava višemjesečne špekulacije u Silicijskoj dolini o budućnosti jednog od vodećih istraživača umjetne inteligencije koji je odigrao ključnu ulogu u kratkotrajnom uklanjanju Sama Altmana s vodećeg mjesta u kompaniji prošle godine.

Sutskevera će zamijeniti Jakub Pachocki, direktor istraživanja, objavio je OpenAI na svom blogu u utorak.

U objavi na društvenoj mreži X, Sutskever je nazvao putanju OpenAI-a "čudesnom" i izrazio uvjerenje da će tvrtka pod sadašnjim vodstvom izgraditi AI koji je "siguran i koristan".

Sutskeverova gotovo desetljeća duga karijera u OpenAI-u bila je dramatična. Kada je OpenAI osnovan 2015. godine, služio je kao direktor istraživanja nakon što ga je u tvrtku doveo Elon Musk. U to vrijeme Sutskever je već bio poznat u području istraživanja neuronskih mreža na Sveučilištu u Torontu i svog rada u Google Brain laboratoriju.

Kao centralna figura u tvrtki, Sutskever je čak služio kao matičar na vjenčanju predsjednika tvrtke Grega Brockmana u prostorijama OpenAI-a.

Sutskeverov odlazak dolazi nakon sukoba s Altmanom oko brzine razvoja AI-a, tehnologije za koju su istaknuti znanstvenici upozorili da bi mogla naštetiti čovječanstvu ako se razvija bez ugrađenih ograničenja, primjerice u vezi s dezinformacijama. Jan Leike, još jedan veteran OpenAI-a koji je zajedno sa Sutskeverom vodio tzv. superuskladiteljski tim, također je dao ostavku. Leikeove odgovornosti uključivale su istraživanje načina ograničavanja potencijalne štete AI-a, prenosi Bloomberg.

Prošle godine, Sutskever je bio jedan od nekoliko članova uprave OpenAI-a koji su se odlučili za smjenu glavnog izvršnog direktora Altmana, što je izazvalo kaotičnih pet dana u tvrtki: Brockman je dao ostavku u znak protesta. Investitori su se pobunili. I unutar nekoliko dana, gotovo svi od oko 770 zaposlenika OpenAI-a potpisali su pismo prijeteći otkazom ukoliko Altman ne bude vraćen u kompaniju.

Sutskever je naknadno izrazio žaljenje zbog sudjelovanja u Altmanovoj smjeni.

Nakon Altmanovog povratka u tvrtku krajem studenog, izjavio je u blogu da se Sutskever neće vratiti na svoju prijašnju poziciju člana uprave, ali da tvrtka "razgovara o tome kako može nastaviti svoj rad u OpenAI-u."

U narednim mjesecima, Sutskever je uglavnom nestao iz javnosti, što je potaknulo spekulacije o njegovoj budućoj ulozi u tvrtki. Njegova objava na društvenoj mreži X u utorak bila je prvi put da je nešto podijelio na toj društvenoj mreži otkako je u prosincu podijelio poruku od OpenAI-a.

Na pitanje o Sutskeveru na press konferenciji u ožujku, Altman je izjavio da ga voli i vjeruje kako Sutskever voli OpenAI, dodajući: "Nadam se da ćemo surađivati do kraja naših karijera."

U objavi na X-u u utorak, Altman je napisao: "Ilya je jedan od najvećih umova naše generacije, vodeća svjetlost našeg polja i dragi prijatelj."

Sutskever je pak objavio kako radi na još neimenovanom projektu koji je "od velikog osobnog značenja".

Novi glavni znanstvenik tvrtke, Pachocki, radi u OpenAI-u od 2017. godine. Pachocki je vodio razvoj GPT-4 AI modela tvrtke, navode iz OpenAI-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram