“.Godišnje izdvajamo 12 milijardi kuna za kamate na javni dug. Iznos koji je veći od cijelog proračuna ministarstva obrazovanja plaćamo samo za kamate”, kazao je to u HRT-ovom “Otvoreno” ministar financija Zdravko Marić…

Upozorio je kako smo činom pristupanja Europskoj uniji preuzeli obavezu uvođenja eura, samo je pitanje kada ćemo to učiniti. “Da bismo u tome uspjeli moramo ispuniti niz kriterija nakon kojih nas čeka period prismotre. Najvažniji i najizazovniji kriterij smanjenje je javnog duga. Intencija Vlade i mene kao ministara nije samo smanjivanje javnog duga zbog ispunjavanja kriterija, već jer je on ključan makroekonomski izazov. U konačnici euro bi nam donio i dobrih stvari”, dodao je ministar.

“Euro umjesto kune je dobra međunarodna komparacija. Kada smo mi bili na razini kamatnih stopa kao Slovačka imali smo slično gospodarstvo, oni su u međuvremenu uveli euro i danas su naša gospodarstva neusporediva. No ne samo zbog valute već svega što su morali učiniti kako bi ga uveli”, zaključio je ministar.