Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2014

Brodosplitova morska vrata će braniti Veneciju od poplave!

Tvrtka Brodosplit radit će čelična vrata za venecijanski sustav obrane od poplave. Posao su dobili na međunarodnom natječaju - projekt je vrijedan 26 i pol milijuna eura...

Brodosplit će, kako se navodi u priopćenju, isporučiti 21 čeličnu branu dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Pojašnjava se da će se isporučivati po tri brane odjednom i to morskim putem. Vrijeme isporuke je 30 do 60 dana.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je izjavio da se ovim ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih radova u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima, rekao je Debeljak. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane napunjene vodom ležat će na dnu mora, a punjenjem zrakom podizat će se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispusti zrak, ponovno će se napuniti vodom i spustiti na dno mora.

Planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora zatvore tri kanala koja vode u lagunu. Radi se o prolazima Lido, Malamocco i Chioggia, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana uz vijek trajanja od oko 50 godina. Projekt je integrirani zaštitni sustav koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijsku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalno tri metra. U to vrijeme laguna bi bila zatvorena i brodovi ne bi mogli slobodno ulaziti, navodi se u priopćenju Brodosplita.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram