Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2012

Španjolska će iduće godine pokušati uštedjeti čak 39 milijardi eura

Španjolska bi danas trebala prihvatiti štedljivi proračun za iduću godinu, u sve lošijoj gospodarskoj situaciji i uz stopu nezaposlenosti od 25%...

Očekuje se da će rezovi, porast poreza i strukturne reforme doseći se 39 milijardi eura, javlja BBC. Proračun se donosi dok traju novi prosvjedi i očekuje se da će Španjolska zatražiti paket pomoći od eurozone.

U petak bi se trebali objaviti rezultati stres-testa španjolskih banaka. U srijedu su troškovi zaduživanja opet porasli, a burza pala. Premijer Mariano Rajoy je dodatno potaknuo nagađanja da će Španjolska zatražiti pomoć nakon što je za Wall Street Journal izjavio da ako troškovi zaduživanje "predugo budu previsoki" će "100% sigurno zatražiti paket pomoći".

Gospodarska situacija je i dalje teška, a najnoviji podaci središnje banke su pokazali da se recesija produbila, a industrijska proizvodnja pala.

Madridska burza je u srijedu pala 4%, a kamatne stope na 10-godišnje obveznice su porasle iznad 6%.

Prošli tjedan je druga najveća španjolska banka, BBVA, procijenila da je potrebno dodatnih 60 milijardi eura kako bi se pmoglo tom sektoru. Do sada je država bankama dala oko 20 milijardi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram