Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2012

Slavko Linić: Situacija je rizična, nismo ostvarili rast, a investicija nema!

Da se ranije krenulo i da se postigao dogovor sa sindikatima uštedjeli bismo najmanje 300 milijuna kuna, što je iznos regresa za godišnji odmor za 2012. godinu, rekao je ministar financija Slavko Linić u razgovoru za Dnevnik NoveTV...

"Kada ne bismo postigli dogovor, kada ne bi i drugim mjerama pokušali poboljšati proračun izgubili bismo najmanje jednu i pol plaću, znači polovicom desetog mjeseca", kaže Linić. Vlada će, dodaje, pokušati učiniti sve da sklopi ugovor s onim sindikatima koji su voljni prihvatiti dogovore s Vladom. Za sve one koje to ne žele ide rezanje za 10 posto.

Pravi su neuspjeh zapravo državne investicije, samo 15 posto realiziranog.

"Evidentno je da u tom dijelu nismo uspjeli, naša je krivnja da nema rasta, da nema investicija, ali ostaje prilika u drugoj polovici godine da se nadoknadi ono što smo do sad nismo ostvarili. Vlada mora ostvariti ono što je zacrtala. Ili će uspjeti pa će biti pukovnici ili će biti pokojnici. To se odnosi i na Vladu", rekao je.

Situacija s kreditnim rejtingom, rekao je Linić, i dalje je rizična. "Vlada drži pod kontrolom državni proračun, prihodi i rashodi su ostvareni u 50 posto planiranih, u tom dijelu je Vlada položila ispit, ali je problem gospodarski rast koji nije ostvaren, nego je došlo do gospodarskog pada", objasnio je Linić.

Jedan od najvećih poteza koji dolaze iz Ministarstva financija je i objava popisa poreznih dužnika, koji bi, prema Linićevim najavama, svjetlo dana trebao ugledati krajem mjeseca. "Bit će objavljeni svi podaci o neozbiljnim poslodavcima koji su nezakonitim radnjama osobno stjecali bogatstvo, a ostavljali radnike na ulici i vjerovnike bez prihoda. Procjena je da se radi o 3.000 subjekata", rekao je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram