Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2012

Grčka se kvalificirala za primanje pomoći od 34,3 milijarde eura

Željno iščekivana tranša pomoći Grčkoj biti će isplaćena već idućeg tjedna, najavio je u četvrtrak čelnik skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker...

Ministri su postigli dogovor o isplati 34,3 milijarde eura pomoći Grčkoj koji su trebali biti isplaćeni još u srpnju ali su blokirani jer su u Bruxellesu bili zabrinuti zbog kašnjenja ekonomskih reformi u zaduženoj zemlji.

Povjerenik EU-a za ekonomsku politiku Olli Rehn kazao je na konferenciji da su u EU "svjesni teške situacije u kojoj se nalazi grčki narod". Nema jednostavnih rješenja a reforme su teške, naglasio je.

"Sada je ključno da se očuva tempo reformi", dodao je. "Puno je toga već napravljeno ali puno toga još i treba napraviti", zaključio je povjerenik EU-a.

MMF i eurozona dogovorili su da će pomoć od 43,7 milijardi eura biti isplaćena Grčkoj u četiri tranše kako bi zemlja izbjegla stečaj. Uvjet je bio otkup duga.

Od toga su 34 milijarde eura hitno potrebne za dokapitalizaciju grčkih banaka koje su sudjelovale u proljetnom otkupu.

Njemačka i Francuska signalizirale su u srijedu da je Grčka najnovijim otkupom položila ključni ispit i kvalificirala se za isplatu pomoći. Njezin je rezultat ocijenjen "zadovoljavajućim" iako će stajati više no što se očekivalo.

Jučer je grčka agencija za upravljanje javnim dugom objavila da je zaprimila ponude za otkup duga ukupne vrijednosti 31,9 milijardi eura i da joj treba dodatnih 1,29 milijardi eura kako bi prihvatila sve ponude. Ateni je za potrebe otkupa stavljeno na raspolaganje 10 milijardi eura.

U Grčkoj su ponudili otkup obveznica za 33,9 posto njihove nominalne vrijednosti, što je više no što se procjenjivalo u vrijeme dogovaranja operacije, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram