Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

Europska komisija: Ne spremamo se za izlazak Grčke iz eurozone, ali...zapravo spremamo

Europska komisija nije upoznata ni s kakvim planovima koji se navodno pripremaju u slučaju izlaska Grčke iz eurozone nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, ali zna za rasprave o različitim scenarijima, izjavio je glasnogovornik Komisije Olivier Bailly...

Danas su europski mediji objavili da se unutar EU-a pripremaju različiti scenariji u slučaju da se Grčka nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora odluči napustiti eurozonu. Prema tim informacijama razmatraju se različite opcije, od uvođenja limita za podizanje gotovine s bankomata, uvođenje kontrola na granicama i provjera kretanja kapitala. Isti izvori navode da je riječ samo o pripremama kako bi bili spremni za bilo kakav razvoj događaja, a ne o izradi planova za nešto što se očekuje da će se dogoditi, prenosi HRT.

"Nisam rekao da nisam upoznat s raspravama, rekao sam da ne znam ni za kakve planove", rekao je Bailly na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje sudjeluje li Komisija u razmatranju različitih scenarija u slučaju izlaska Grčke iz eurozone. "Također sam rekao da neki ljudi rade na raznim scenarijima, a Komisija pruža pravna tumačenja", dodao je Bailly, dodajući da su od Komisije zatražena objašnjenja onoga što predviđa europska pravna stečevina za različite elemente tih scenarija.

U Europskoj uniji raste zabrinutost da bi na grčkim izborima mogla pobijediti stranka radikalne ljevice Syriza, koja se zauzima za ostanak u eurozoni, ali se ne slaže s uvjetima drastične štednje i rezova koji su nametnuti Grčkoj u zamjenu za financijsku pomoć. S druge strane, iz eurozone poručuju da se o dogovorenim uvjetima ne može ponovno pregovarati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram