Zatvori
Samsung mobitel i Reddit
Foto: Erik Mclean / Unsplash
PoslovniPuls
12/02/2024

Reddit će kroz IPO biti procijenjen na najmanje 5 mlrd. dolara

Najpopularniji internetski forum, Reddit, priprema skori izlazak na burzu i to kroz inicijalnu javnu prodaju dionica (IPO) koja bi kompaniji mogla donijeti tržišnu kapitalizaciju od najmanje 5 mlrd. dolara, piše Bloomberg.

Kad je Reddit prvi put počeo pripremati izlazak na javno tržište dionica krajem 2021. - godine koja je obilježena rekordnim ulaganjima fondova privatnog i rizičnog kapitala - neki su mislili da bi tvrtka mogla imati vrijednost i do 15 milijardi dolara u IPO-u. No, očekivanja su sada značajno umjerenija.

Investitori se nadaju kako će 2024. biti aktivnija godina za tržište IPO-a uz najave o potencijalnom smanjenju kamatnih stopa u SAD-u i nešto usporenijih aktivnosti spajanja i preuzimanja. Posljednji put kad je jedna društvena mreža izašla na burzu bilo je to predpandemijske 2019. godine, a u glavnoj ulozi Pinterest, tada procijenjen na vrijednost od 10 mlrd. dolara. Pinterest danas vrijedi više od 27 mlrd. američkih dolara.

Reddit, kojeg neki nazivaju "naslovnica interneta", pokrenut je 2005. godine od strane studenata sa Sveučilišta u Virginiji, Stevea Huffmana i Alexa Ohaniana.

Godinu dana kasnije postao je jedna od najpopularnijih destinacija na internetu po broju jedinstvenih posjetitelja. Osnivači su ga potom prodali glasovitom izdavaču Condé Nast za samo 10 milijuna dolara. Ohanian je potom pokrenuo investicijske fondove Initialized Capital i Seven Seven Six, dok je Huffman ostao blizu tvrtke i obnaša funkciju izvršnog direktora od 2015. godine - vodeći je kroz razdoblje eksplozivnog rasta tijekom pandemije.

Unatoč tome, čak i Huffman je iznenađen koliko je Reddit napredovao od svog pokretanja. Jednom je rekao da je cijela priča oko Reddita bila kao "domaća zadaća koja je izmakla kontroli".

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram