Zatvori
PoslovniPuls
24/01/2022

Kinezi na luksuznu robu i proizvode troše pravo bogatstvo

Kineski potrošači troše više na luksuznu robu koju naručuju iz udobnosti vlastitog naslonjača, čak i ako ne mogu lako putovati u inozemstvo zbog ograničenja u putovanjima povezanih s pandemijom, objavila je konzultantska kuća Bain & Company u svom godišnjem izvješću o luksuznom sektoru.

Prodaja osobne luksuzne robe u kontinentalnoj Kini porasla je za tako za 36% na 471 milijardu juana (73,59 milijardi dolara) u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, procjenjuje Bain. To je dvostruko više u usporedbi s 234 milijarde juana potrošnje na luksuznu robu u pretpandemijskoj 2019.

Rast prodaje luksuzne robe dolazi unatoč sveukupnom padu kineske maloprodaje od početka pandemije 2020. Podaci također odražavaju rast kineskog domaćeg tržišta kao destinacije za međunarodne brendove.

Udio kontinentalne Kine na globalnom tržištu luksuza porastao je na oko 21% u 2021., u odnosu na otprilike 20% u 2020., procjenjuje Bain.

"Očekujemo kako će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, a Kina je na pravom putu da postane najveće svjetsko tržište luksuzne robe do 2025. - bez obzira na buduće međunarodne obrasce putovanja", navodi se u izvješću.

"Kina je i dalje najbolja potrošačka priča na svijetu", rekli su analitičari Baina, ukazujući na rastuću srednju klasu u zemlji. “Prosječno povećanje raspoloživog dohotka i dalje je veće od inflacije.”

Prodaja kožne galanterije porasla je za oko 60 posto i bila je najbrže rastuća luksuzna kategorija, a slijedi rast od otprilike 40 posto u kategoriji mode i lifestyle-a, stoji u izvješću.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram