Zatvori
PoslovniPuls
17/12/2021

Rivianovi prvi financijski rezultati od izlaska na burzu - gubici astronomski!

Rivian, američki proizvođač električnih automobila, koji je nedavno izašao na burzu i sada ima tržišnu kapitalizaciju tek nešto manju od 100 milijardi dolara, izbacio je prve kvartalne poslovne rezultate od izlaska na burzu.

Američka tvrtka koja se u zadnje vrijeme često spominje kao najozbiljniji konkurent sveprisutnoj Tesli - u posljednjem kvartalu objavila je gubitak od 1,2 mlrd. dolara, dok su prihodi iznosili gotovo simboličnih milijun dolara. Svi kompanijini prihodi povezani su s R1T električnim kamionetom čije su isporuke napokon krenule.

A kako bi ubrzao isporuke i smanjio financijske gubitke - Rivian je odlučio uložiti i 5 mlrd. dolara u novu tvornicu u američkoj saveznoj državi Georgia.

Pohvalili su se i listom čekanja - od čak 71.000 kupaca koji su prednaručili njihove električne automobile R1T - električni kamionet i R1S SUV. Rivian je zasad dostupan samo u SAD-u i Kanadi.

Analitičari imaju velika očekivanja od Riviana, pogotovo kada je riječ o lakim dostavnim vozilima. Još 2019. godine, Amazon, inače jedan od najvećih ulagača u Rivian, od kompanije je naručio 100.000 električnih dostavnih kamiona, a iz Morgan Stanleyja očekuju kako bi se ta brojka mogla povećati na 300.000 u idućih pet godina.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram