Zatvori
Otkaz
PoslovniPuls
24/08/2020

Praktični savjeti: Što nakon otkaza?

Stvari se kreću samo kada ste konstruktivni, a ne negativni.

Zadnjih mjeseci mnoge obećavajuće karijere naglo završavaju. Taylor Ryan, CEO tvrtke Klint Marketing, na temelju svojeg iskustva s otkazima, podijelio je savjete kako se nakon otkaza što prije i što bolje 'postaviti na noge'.

Pronađite razlog.

U većini slučajeva, otkaz karakterizira nagla promjena. Promjenu iskoristite kao priliku za razmišljanje i preusmjeravanje energije prema konstruktivnom rastu. Samorefleksija je izuzetno važna. Čak i ako vam bivši šef ili nadređeni nije najomiljenija osoba, u njihovom mišljenju gotovo uvijek ima nešto istine. Za vas je korisno da razmislite o sebi s njegovog ili njenog gledišta. Zatražite sastanak s njima dan ili dva nakon što potpišete sporazum o otkazu. Osim ako ste stvarno nešto zabrljali, vjerojatno će izdvojiti vrijeme za vas. Zašto je to važno?

Sigurnost: Dijelovi razgovora odzvanjat će vam još neko vrijeme u glavi. Zabilježite razloge „zašto“ koji su naveli vaše nadređene do njihove odluke.

Razjasnite priču: Ako trebate referencu bivšeg poslodavca, pobrinite se da su vam priče usklađene i da ističu pozitivne strane vaših sposobnosti.

Očekivanja u budućnosti: Možete zatražiti dozvolu za pristup nekim dokumentima ili datotekama. Najgore što se može dogoditi jest da vam kažu ne.

Objektivnost: Objektivan pristup razmišljanju o razlozima vašeg otkaza sa stajališta poslodavca može biti katarzičan.

Izvan kontrole: Ako je otkaz bio samo zbog ekonomskih razloga, budite sigurni da se to dogodilo bez vaše vlastite krivnje.

Što nakon otkaza?

Kako biste brzo napredovali u osobnom i profesionalnom razvoju, razmislite o sljedećim temama i napišite nekoliko bilješki o svakoj od njih:

  • Tri razloga zbog kojih ste dobili otkaz: X, Y, Z
  • Tri stvari koje ste mogli učiniti da ga izbjegnete: A, B, C
  • Tri stvari koje možete naučiti da svladate A, B, C i izbjeći X, Y, Z su 1, 2, 3

Ako niste mogli ništa promijeniti, spremni ste nastaviti dalje. Ako biste mogli nešto poboljšati; zabilježite to jer bi moglo postati temelj vašeg daljnjeg puta. Važno je i zaustaviti negativne misli. Neće vam koristiti niti ćete uz njih nešto promijeniti.

Kreirajte svoju to-do listu

Prvi korak prema naprijed je da pokrenete nešto... bilo što.

Usredotočite se na ispunjavanje vaše to-do liste. Upustite se u nešto što je katarzično, ali i mjerljivo. Pomiješajte to s tri stvari koje trebate naučiti iz ranije vježbe (X, Y, Z, / A, B, C i 1, 2, 3). Napravite  raspored koji odražava radno vrijeme i krenite s radom na svojoj to-do listi.

Mogla bi vam se pojaviti potreba za napredovanjem. Slijedite tu misao. Saznajte koji bi vam tečajevi ili knjige mogli pružiti novo znanje i vještine.

Tada ćete početi razmišljati o stvaranju prihoda. Drugim riječima, pronalasku novog posla. Provedite vrijeme ažurirajući svoj životopis, portfelj i LinkedIn profil. Dok ste na LinkedInu, razmislite o svojim poznanstvima. Netko koga poznajete u vašoj branši možda već ima otvoren natječaj za vaš sljedeći posao iz snova.

Budite proaktivni i ostanite pozitivni.

Pronalazak novog posla može se dogoditi brzo ili potrajati neko vrijeme. Što učiniti ako negativne misli ne odlaze samo tako? Ponovno ih usmjerite u nešto konstruktivno.

  • Nisam dovoljno dobar = Uz „tutorial“ na YouTubeu naučite novu vještinu
  • Nitko me neće zaposliti = Uspostavite tri nove veze na LinkedInu ili se prijavite na tri natječaja za posao
  • Nitko me ne voli = Pročitajte poglavlje knjige o osobnom razvoju po vašem izboru
  • Nemam mrežu poznanika = Otiđite na jedan događaj tjedno (virtualno!) i upoznajte tri nove osobe

Nezaposlenost je privremena. Zapamtite da stvari uvijek postaju bolje kada ste konstruktivni. Izrada i pridržavanje to-do liste trebala bi za sada biti vaš cilj.

Što god radili, nemojte hraniti negativne misli. One rastu svaki put kad im pružite priliku.

 

Izvor: Entrepreneur

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram