Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2020

Networking – puno riječi, malo djela

Svako toliko u poslovnom se svijetu pojave riječi koje često koristimo, a nismo svjesni njihovog pravog značenja. Pa ih često upotrebljavamo izvan konteksta ili im dajemo značenje kojeg nemaju. Ipak nekako se baš dobro osjećamo dok ih izgovaramo pred drugima. Naime, osim što zaokupljaju pažnju, iste ostavljaju dojam da smo upućeni u temu, baratamo terminologijom, pratimo najnovije trendove, vladamo engleskim i sl.

Ako je slučaj da sugovornik ne zna za tu riječ tim bolje. Odmah smo si nekako cool i ujedno razmišljamo i čudimo se kako ta osoba nije već čula za istu. Stvaramo sliku da mora da se radi o nekom teškom početniku, ili još gore osobi koja je došla iz neke druge struke, pa se priučila za novo zanimanje.

Buzzwordi su prilično prisutni u poslovnoj terminologiji i koristimo ih na svakodnevnoj razini. Startup, viralnost, blokchain, influencer... Lista je poprilično duga. Sve je dobro dok nas sugovornik s početka priče ne upita da i njemu objasnimo značenje neke od tih riječi 🙂

 

Networking – što to zapravo znači?!

 

Pod networkingom se kod nas u široj javnosti često podrazumijevaju veze i poznanstva. U najboljem slučaju pod networkingom se smatra stisak ruke, „uvaljivanje“ vizitki, ispijanje koktela, poslovni ručak....

Kao i svako ulaganje u sebe, tako i networking zahtijeva jako puno vremena i truda. Većina nas počne ulagati u takve odnose tek kad traži posao ili treba uslugu. Zapravo bi na svojoj vidljivosti trebalo konstantno raditi pa kad nam takve stvari i zatrebaju već imamo izgrađene odnose i dio smo neke zajednice.

 

Puno priče, malo djela

                                

Stvaranje velike socijalne mreže zapravo je dugotrajan proces i nije nešto što je moguće postići preko noći. Već bi tokom prvih godina studija trebali početi odlaziti na stručne konferencije, meetupove i ostala networking događanja. Kvalitetu našeg studija možemo mjeriti i s ostvarenim odnosima s vodećim profesionalcima iz naše struke. Često je slučaj da student ni ne zna koje se osobe smatraju „influencerom“ u njegovoj struci, a kamoli da ima izgrađene odnose s istima. Iako su nam puna usta networkinga, zbog različitih razloga u praksi ne ulažemo dovoljno truda i vremena kako bismo ostvarili i zadržali kvalitetne odnose u poslu.

 

„Your network is your net worth“ - Jamal Edwards

 

Od ničega do nečega u pet godina

 

Tako sam i sam poslovne odnose počeo razvijati relativno kasno. Prvi značajniji kontakt s biznisom bio je, pogađate - na završnoj godini studija. Fakultet se približavao kraju, a trebalo je nešto početi raditi. Imao sam sreću da sam bio okružen ljudima koji ulaganje u sebe, npr. kroz razvijanje odnosa s profesionalcima iz struke - ne smatraju gubitkom vremena. Put me prvo odveo do studentske udruge u kojoj sam s kolegama radio na relizaciji projekata pri čemu sam konstantno bio u kontaktu s ljudima iz različitih branši.

Realizirajući projekte poput Career Boostera ili Inspire Me konferencije, kao i mnogih drugih drugih projekata, konferencija i edukacija u kojima sam godinama sudjelovao omogućilo mi je da izgradim veliku mrežu kontakata po cijeloj Hrvatskoj i šire.

Dosta poslovnih prilika koje sam dobio proisteklo je iz volontiranja u organizaciji različitih projekata i sudjelovanja u brojnim edukacijama i meetupovima, te doprinijelo širenju mreže kontakata.

Veoma često mi se javljaju poslodavci koji traže preporuku za zapošljavanje, investitori koji planiraju neku vrstu ulaganja ili poduzetnici tražeći tvrtke ili freelancere za usluge koje su im potrebne.

Ono što često zaboravljamo da, htjeli to ili ne, mrežu kontakata gradimo među kolegama u školi i na studiju. Naime, dio naših kolega će sigurno završiti na nekoj visokoj funkciji u državnom ili privatnom sektoru. Kakve odnose razvijemo s njima za vrijeme školovanja odrediti će da li možemo računati na njihovu pomoć u budućnosti.

 

“Personal relationships are always the key to good business. You can buy networking; you can't buy friendships”. - Lindsay Fox

 

Don't forget to party

                                  

Netko će reći da se najbolji poslovi sklapaju za kavom, a drugi na poslovnom ručku. Treći će ustvrditi da su najbolja mjesta za to stručne konferencije. I zaista, svi su donekle u pravu i sve to svakako stoji. Uz jedan mali dodatak da se najbolji poslovi sklapaju na partyjima 🙂

Mnogo puta sam najbolje dogovore postigao na njima. Ukoliko to nije bio slučaj, često su odnosi razvijeni u takvim prilikama pomogli da se kasnije realiziraju dobre poslovne suradnje.

Najlakši način za povezivanje s drugim osobama na takvim prigodama jeste kroz interese, bilo profesionalne, ili osobne prirode. S profesionalnim interesima povezujemo se na poslovnoj razini, ali nikako ne treba zanemariti ni osobne interese koji doprinose većoj povezanosti i povjerenju među ljudima.

 

Don't forget to act

 

Na kraju vrijedi istaknuti da networking u današnjim uvjetima poslovanja postaje sve bitniji. Što ranije počnemo graditi kvalitetne poslovne odnose tim bolje po nas. Pri tome treba zauzeti proaktivnu ulogu, pogotovo na početku karijere, i trebate biti upravo vi koji ćete profesionalcima iz vaše struke nuditi različite oblike suradnji, tražiti savjete i pomoć, te prezentirati svoja postignuća.

 

U prvoj kolumni pozabavio sam se pojmom i važnosti networkinga kao jednog elementa važnog za poslovni uspjeh. Kako stvoriti  mrežu kontakata i iskoristiti je na najbolji način u karijeri i poslu saznajte u idućim člancima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram