Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2018

Impresivna karijera Sergija Marchionnea, čovjeka koji je obilježio auto industriju!

Sergijo Marchionne, legenda je auto industrije, to je čovjek koji je spasio Fiat i Chrysler od bankrota, a na žalost preminuo je 25. srpnja u 67. godini života. Fiat Chrysler, kompanija na čijem je čelu bio 14 godina, objavila je prošlu subotu kako se Marchionne povlači s čela grupacije zbog zdravstvenih komplikacija nakon operacije ramena.

Marchionne je na čelu Fiata učinio ono što su mnogi smatrali nemogućim, a osobito njegovu vrlo rizičnu odluku prije nešto više od deset godina, kada je pokrenuo spajanje između tada posrnulog Fiata s gotovo bankrotiranim američkim konkurentom Chryslerom.

Danas je FCA grupa sedmi po veličini svjetski proizvođač automobila i nema nikakvih dugova. Njegovo poslovno umijeće zadržalo je ulagače i donijelo mu priznanja za odlične poteze čak i od konkurenata.

"Možete postići izvanredne rezultate ako imate jasne ciljeve, snažnu motivaciju i golemu strast", jedna je od poruka koje je sadržavao njegov povijesni govor među studentima na Sveučilištu Toledo 2011. godine.

 

Bio je čudotvorac

Od kada je stupio na čelo Fiata, tržišna vrijednost te kompanije porasla je za više od 11 puta, pri čemu je kao posebne tvrtke unutar grupe izdvojio proizvođača kamiona i traktora CNH Industrial i sportskih automobila Ferrarija.

“Možete reći da Sergio ima loš temperament, da je loš otac, jer nikad ne provodi vrijeme sa svojom djecom, ali nikad ne možete dovoditi u pitanje njegovo vodstvo kao menadžera. On je učinio čuda u Fiatu, rekao je Reutersu jedan menadžer koji je radio s njim.

Sin karabinjera, Marchionne je rođen i odrastao u siromašnoj središnjoj talijanskoj regiji Abruzzo, a njegova se obitelj, kada je imao 14 godina, preselila u Toronto. Poslovno iskustvo i znanja stjecao je u financijskoj, a ne automobilskoj industriji, no Marchionne je zaslužio pohvale i slavu za spašavanje Fiata, najveće talijanske industrijske grupe sa stoljetnom poviješću i oko 200.000 zaposlenih u svijetu, kojemu je 2004. godine prijetio bankrot.

Bivši student filozofije, računovođa i pravnik gotovo nikada nije nosio kravatu, a umjesto uštogljenih odijela preferirao je veste, šaleći se da tako uštedi vrijeme na oblačenju.

“Volim popravljati stvari i biti otvoren, Fiat sada treba popraviti”, rekao je nakon što je imenovan za glavnog izvršnog direktora 2004. godine. Idućih 14 godina nepopustljivo je ostvarivao te ciljeve, spavajući na kauču svog privatnog zrakoplova, dok je letio između ureda u Detroitu, Torinu i Londonu. Najviše se posvetio rezanju troškova poslovanja kompanije, drastično smanjujući broj platformi za automobile i s drugim kompanijama sklapao dogovore o zajedničkim projektima kojima bi dijelili troškove razvoja i proizvodnje.

Foto: Flickr

Tko ne riskira...

Postignuo je partnerski dogovor s Chryslerom prije nego što ga je Fiat na kraju sasvim preuzeo za božićnih blagdana 2013. godine. Dobio je okladu da će Chryslerov brand Jeep postati globalno jak. Danas je Jeep jedan od glavnih pokretača rasta Fiat Chryslera.

Poduzeo je hrabre korake kada je prekinuo proizvodnju nerentabilnih limuzina u SAD-u i preustrojio tvornice kako bi povećao proizvodnju unosnih SUV vozila i kamiona, što je bio potez koji su kasnije pratili i konkurenti.

Marchionne je izvršnu skupinu direktora FCA vodio željeznom rukom, kažu oni koji su s njim blisko surađivali. Sergio je poznat kao teški radoholičar, koji je isto očekivao i od svojeg užeg tima.

Zbog degradiranja onih koji mu ne bi u kratkom roku odgovorili na mailove, čak i usred noći, zaradio je reputaciju arogantnog tvrdoglavca.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram