Veća produktivnost na radnome mjestu ili privatnom planu je nešto čemu mnogi od nas teže.

Istraživanje koja je provela konzultantska tvrtka za razvoj rukovođenja Zenger/Folkman bavilo se osobinama super-produktivnih ljudi. Za studiju, čiji rezultati su objavljeni u Harvard Business Review-u, koristio se uzorak od 7.000 osoba.

Sposobnost predviđanja i rješavanja problema – glavna karakteristika najproduktivnijih radnika

Kako se ispostavilo, sposobnost predviđanja i rješavanja problema bila je glavna karakteristika najproduktivnijih radnika.

To je „sposobnost da sagledamo situaciju i kažemo, OK, ovo zvuči kao super plan. Što se može ispriječiti na putu? Što se sve može dogoditi da poremeti ovaj plan?“ Ako možete predvidjeti ove prepreke, onda ste u dobroj ste poziciji, zaključio je CEO kompanije Joe Folkman.

Problem je u tome što većina ljudi rijetko pristupa zadatku tako da uključi promišljanje što bi sve moglo poći po zlu.

Oettingen je osmislila efektan termin – WOOP

U Harvard Business Review-u, Zenger i Folkman su naveli istraživanje psihologinje Gabrielle Oettingen o „mentalnom kontrastiranju“ ili zamišljanju prepreka koje stoje između vas i vašeg cilja, i planu za njihovo rješavanje.

Oettingen je osmislila efektan termin – WOOP, što je kratica za pojmove želja (wish), rezultat (outcome), prepreka (obstacle) i plan (plan). Kada se suočavate s nekim zadatkom, trebate razmišljati o svom krajnjem cilju, najboljem mogućem ishodu, osobnim preprekama koje vam stoje na putu i planu za nadvladavanje tih zapreka.

Ono što je važno, WOOP model se može primijeniti na sve situacije – bilo da želite izgubiti na težini ili uspješno okončati projekt – i provjereno donosi rezultate.