Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2016

Irska i Španjolska bilježe snažan rast produktivnosti

Rast produktivnosti u Irskoj i Španjolskoj, najuspješnijim perifernim gospodarstvima u Eurozoni, nadmašio je onaj u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, kažu PwC-ovi ekonomisti, stoji u priopćenju...

Tablica s desne strane pokazuje da je realni BDP po odrađenom satu u Eurozoni (mjera produktivnosti rada) rastao po stopi od 2 % u tri godine prije 2015. godine. Temeljitija analiza podataka pokazuje sljedeće:

• Irska se pokazala najuspješnijom zahvaljujući stopi rasta produktivnosti rada za otprilike 7 % u analiziranom razdoblju.

• Velika gospodarstva kao što su Nizozemska, Francuska i Njemačka povećale su produktivnost u skladu s prosjekom bloka.

• Periferna gospodarstva kao što su Portugal i Grčka nisu uspjela značajno povećati razinu produktivnosti rada unatoč reformama koje su u njima provedene u analiziranom razdoblju.

No uspješnost je raznolika po sektorima. PwC-ova analiza pokazala je da u nekoliko gospodarstava Eurozone produktivnost u proizvodnom sektoru raste po relativno brzoj stopi, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram