Zatvori
životopis
Poslovni Puls
08/07/2019

9 pogrešaka koje si ne možete dozvoliti u životopisu

„Životopisi su otkucaji srca u traženju karijere“ kaže Jacqui Barrett-Poindexter, savjetnica za karijeru pri Glassdoor-u. „Ako se napravi kako treba, vaš će životopis ispričati vašu priču i uspješno vas prodati“.

I danas kada smo okruženi visokotehnološkim rješenjima životopis je i dalje sastavni dio traženja novog zaposlenja. No, nesavršeni životopis radi protiv vas. Kako biste to izbjegli donosimo vam savjete koje su podijelili Jacqui Barrett-Poindexter, Matt Tarpey, savjetnik pri CareerBuilder, i Maele Hargett, regruter za Ascendo Resources.

  1. Gramatičke i pravopisne greške

Nema mjesta za traljavost. Prema istraživanju iz 2013., 58% poslodavaca izjavilo je da su pravopisno netočni životopisi jedan od glavnih razloga da se kandidata niti ne pozove na razgovor.

Danas jednostavno nemate izliku za gramatičke i pravopisne propuste. Pored mnogih automatski dostupnih provjera svakako je dobro zamoliti i osobu od povjerenja da i ona „baci pogled“.

  1. Iznošenje netočnih informacija

Čak i ako dođete do faze razgovora netočne informacije će se pojaviti i uništiti vaše šanse. Jednostavno pogrešan broj telefona ili titula koju ste niste imali na prošlom poslu, a napisali ste da jeste zbog kompetitivne prednosti, lako vas mogu stajati novog posla.

  1. Slanje istog životopisa na više adresa

Vaš životopis mora biti prilagođen poslodavcu kojemu ga šaljete. Potrudite se i napravite životopis u skladu s opisom željenog posla, generički životopisi jedan su od vodećih razloga (36%) za odbacivanje kandidata.

  1. Previše različitih formata i stilova

Nemojte pretjerati s različitim fontovima i formatima pisanja jer će vaš životopis djelovati neuredno. Ono gdje se možete istaknuti različitošću je vaš stil pisanja. Dobri savjeti za to su izbjegavanje ponavljanja iste riječi te unošenje vaše osobnosti i kreativnosti.

  1. Nejasnost

Ako ste nejasni i neodređeni pri pisanju životopisa, vaš protivnik koji je jasan i precizan poput lasera pomest će pod s vama. Nemojte biti neodređeni jer poslodavci vole preciznost i vole vidjeti jasno istaknuta postignuća.

  1. Previše teksta na stranici

Ne postoji pravilo o tome koliko vaš životopis treba biti dugačak, međutim stručnjaci ističu da životopis nekoga tko je na početku karijere treba biti tek jedna stranica, a za one s više iskustva dvije stranice. Kada pišete životopis pokušajte sažeti vaša postignuća i odabrati ona koja se naviše podudaraju s izazovima vašeg željenog zaposlenja.

  1. Izostavljanje točnih datuma

Stavite točne datume vaših prijašnjih poslova. Njihovo izostavljanje izaziva sumnju kod novih poslodavaca, a istraživanje CareerBuilder-a navodi da 27% poslodavaca automatski izbacuje kandidate s nepreciznim datumima.

  1. Ne navođenje vaših vještina

Morate navesti vaše vještine. One ne moraju biti u posebnom dijelu „vještine“ već je i bolje da ih utkate u vaš sažetak. Već spomenuto istraživanje navodi da 35% poslodavaca automatski odbacuje kandidate koji nisu naveli svoje vještine.

  1. Izjavljivanje cilja

Trenutni trendovi pokazuju da je izjavljivanje vašeg cilja u životopisu prošlost. Na primjer: „Tražim ulogu investicijskog analitičara kako bih unaprijedio svoju karijeru u financijskom sektoru“. Problem s ovakvim izjavama je što su suhoparne i stavljaju naglasak na to što kandidat želi za sebe, a ne na to kako će biti od pomoći novom poslodavcu.

Umjesto toga pokušajte napisati nešto što će naglasiti vašu vrijednost u novoj kompaniji. Na primjer: „Financijski analitičar. Transformiranje kompleksnih poslovnih problema u tehnološkom sektoru u jasna, podatcima podkrepljena, rješenja. Smanjenje troškova, podizanje mogućnosti izvješćivanja i unapređenje procesa donošenja odluka“.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram