Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

Četvrtina posloprimaca u Hrvatskoj "uljepšava istinu" u svojim životopisima

Predsjednik uprave internetskog diva Yahoo-a, Scott Thompson, nedavno je bio prisiljen dati ostavku jer je otkriveno da je lagao u životopisu. Kakve su navike hrvatskih posloprimaca kada je riječ o "uljepšavanju istine" u životopisu, otkrio je portal MojPosao...

Najveći broj ispitanika, njih 71 posto, ustvrdilo je da nikada nije "uljepšavalo istinu" u životopisu. Oni uglavnom smatraju da nema smisla lagati jer istina kad-tad izađe na vidjelo. Uostalom, kada se laže, dodaju, stalno o tome treba voditi računa, što je prestresno. Dodaju i da su podaci u životopisima lako provjerljivi pa u slučaju laganja poslodavac samo može izgubiti povjerenje u kandidata. Neki od njih ističu i da imaju dovoljno 'jak' životopis pa im 'uljepšavanje' nije potrebno.

"Mislim da to nema smisla jer na poslu će sve sposobnosti i karakter zaposlenika doći do izražaja i poslodavac će shvatiti kakvu je osobu zaposlio", smatra jedan ispitanik, dok jedna ispitanica kaže: "Nemam razloga napisati nešto što nisam radila i nije me sramota priznati da nešto ne znam. Radije ću reći kako sam spremna naučiti i dati sve od sebe da posao najbolje odradim".

Međutim, 23 posto ispitanika razmišlja drugačije i priznaju da su "uljepšavali istinu u životopisu". Iako, uglavnom kažu, nisu pretjerivali, neke su stvari, poput radnog iskustva, prikazali drugačije, ovisno o procjeni potreba samog poslodavca. "To je normalno, naravno pod time ne mislim na laž, nego na prezentaciju sukladno potrebama potencijalnog poslodavca", komentirao je jedan ispitanik.

Neki od njih smatraju i da poslodavci uljepšavaju i svašta obećaju u oglasima pa nema razloga da to ne rade i kandidati. "Mislim da će mi se na taj način pružiti veće šanse za dobivanje posla. Jer kako nekome pokazati koliko si sposoban i dobar radnik ako ne dobiješ priliku to pokazati na licu mjesta. A možda ih uljepšavanje potakne da me zaposle", komentirao je jedan ispitanik.

Da su nešto u životopisu prešutjeli priznalo je 6 posto ispitanika. Uglavnom se radi o studentskim poslovima, onima koji nisu bitni za razvoj karijere, ili pak onima koje su radili "na crno". "Uglavnom navedem relevantne podatke. Ako se javljam za posao u nastavi, ne navodim da sam lijepila pločice. Ako mi je nešto nelogično i ne odgovara kontekstu, ne spominjem to", navela je jedna ispitanica.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram