Zatvori
ružičasti porez, burger king
Poslovni Puls
30/07/2018

Ružičasti porez - Zašto žene plaćaju više od muškaraca?

Znate li što je ružičasti porez? Ružičasti porez se odnosi samo na polovicu stanovništva i vjerojatno niste ni svjesni toga.

Cijene kozmetičkih, higijenskih i proizvoda za njegu gotovo su uvijek više ako na njihovom pakiranju neki od naziva: ženski, lady ili feminine. Proizvodi koji su marketinški usmjereni ženama skuplji su od istovrsnih proizvoda koji su namijenjeni muškarcima ili su oglašavani kao unisex. Iako tržište funkcionira na temelju „ponude i potražnje“, žene diljem svijeta požalile su se na takozvani „ružičasti porez“ tj. porez na žene.

Bilo je puno istraživanja o ružičastom porezu koja su potvrdila da žene za iste proizvode sveukupno plaćaju čak 42% vremena više od muškaraca. Koliko je to kad se preračuna u novac? U Americi je ispalo da žene godišnje plate 1,351 dolara više od muškaraca za jednake proizvode.

I u Hrvatskoj imamo također vidljive razlike u cijenama. Naprimjer, u frizerskim uslugama i uslugama kemijskog čišćenja odjeće, ali najprimjetnije su razlike u drogerijama koji nude proizvode za osobnu higijenu i njegu pri čemu su ženski proizvodi u prosjeku skuplji oko 10%.

Osim više cijene proizvoda, žene plaćaju više i na način koji nije odmah vidljiv – njihova pakiranja su manja. Marketinškim pristupom koji smatra da će smanjivanjem pakiranja proizvodi izgledati ženstvenije, proizvođači su, za ionako previsoku cijenu, ženama prodali manju količinu proizvoda.

Burger King u borbi protiv poreza na žene

U borbi protiv ružičastog poreza, Burger King je prošli tjedan ženama posluživao svoje "pileće krumpiriće" u ružičastim kutijama, a potom su ih zamolili da plate više nego u običnoj ambalaži. Kao što se i očekivalo, žene su bile ogorčene i odbijale su platiti.

Christopher Finazzo, predsjednik Burger Kinga u Sjevernoj Americi je rekao:

"U Burger King restorane su svi dobrodošli i mi mislimo da je ružičasti porez nepravedan. Napravili smo ovaj experiment s našim najtraženijim proizvodom kako bi ljudima ukazali na problem i želimo da svi plaćaju jednako svoje proizvode, bili oni roza ili ne."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram